Na hlavný obsah

Vyšetrovanie korupcie v Európskom parlamente je podľa únijných špičiek znepokojujúce

Mali prijímať peniaze a drahé dary od Kataru.

Vyšetrovanie korupcie v Európskom parlamente je podľa únijných špičiek znepokojujúce
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Belgické vyšetrovanie údajnej korupcie v Európskom parlamente (EP) je veľmi znepokojujúce. Podľa agentúry Reuters to v pondelok (12. 12.) povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v reakcii na razie a zatýkanie európskych predstaviteľov v súvislosti s podozrením, že prijímali peniaze a drahé dary od Kataru.

Podobne sa vyjadrila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Írsky minister zahraničia Simon Coveney uviedol, že kauza je pre inštitúciu škodlivá. Podľa šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej záležitosť ohrozuje dôveryhodnosť EÚ.

Prehľadali 16 domov

Belgická polícia v piatok (9. 12.) v rámci vyšetrovania podozrenia z prania špinavých peňazí a korupcie, do ktorého sú zapletení členovia EP a Katar, prehľadala 16 domov, zabavila 600 000 eur a zatkla niekoľko ľudí.

Vo väzbe zostávajú štyria zo šiestich zadržaných. Prokuratúra ich obvinila z účasti v zločineckej organizácii, z prania špinavých peňazí a z korupcie bez toho, aby ich vymenovala.

Medzi obvinenými je podľa médií podpredsedníčka EP Eva Kailiová, ktorú predsedníčka parlamentu Roberta Metsolaová zbavila v sobotu (10. 12.) jej právomocí. Gréckej političke už tiež pozastavila členstvo sociálnodemokratická frakcia v Európskom parlamente a zo svojich radov ju vylúčila aj jej grécka domovská strana PASOK.

Grécky úrad boja proti praniu špinavých peňazí v pondelok oznámil, že zmrazil všetok majetok Kailiovej, opatrenie sa vzťahuje aj na jej príbuzných. Podľa denníka Le Soir zostávajú vo väzbe aj partner Kailiovej a asistent europoslanca Francesco Giorgi, bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri a jeden bruselský lobista.

„Určite, tá správa je veľmi znepokojujúca,“ povedal dnes Borrell novinárom pri príchode na zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ. „Čelíme niektorým udalostiam, niektorým skutočnostiam, ktoré ma ako bývalého predsedu Európskeho parlamentu určite tiež znepokojujú,“ dodal.

Von der Leyenová vyhlásila, že obvinenia z korupcie podpredsedníčky sú „nanajvýš znepokojivé a veľmi vážne“. Zopakovala, že navrhuje vytvorenie nezávislého etického orgánu, ktorý by sa zaoberal inštitúciami EÚ.

„Je to škodlivé. Musíme tomu prísť na kĺb,“ povedal Coveney novinárom v Bruseli. „Je to škandál, okolo ktorého musíme odhaliť pravdu, aby sme zabezpečili, že sa to nebude opakovať,“ dodal šéf írskej diplomacie.

Ohrozenie dôveryhodnosti EÚ?

Podľa Baerbockovej je pre údajnú korupciu ohrozená dôveryhodnosť EÚ. „Ide o skutočne neuveriteľný incident, ktorý musí byť teraz jednoznačne a s plnou silou zákona objasnený, pretože v stávke je tiež a predovšetkým dôveryhodnosť Európy,“ povedala v pondelok novinárom Baerbocková.

„Akákoľvek korupcia je absolútne neprijateľná, a som rád, že belgická polícia je schopná proti nej zakročiť,“ povedal v Bruseli český minister zahraničia Jan Lipavský.

Prokurátori uviedli, že už niekoľko mesiacov mali podozrenie, že sa štát z Perzského zálivu snaží ovplyvňovať rozhodovanie v Bruseli. Štyria zadržaní čelia obvineniu, že prijali dary a peniaze od katarských záujmových skupín, aby ovplyvnili politické rozhodnutia v období pred organizovaním majstrovstiev sveta vo futbale v Katare.

Predstavitelia tohto štátu medzitým označili informácie o svojom zapojení do korupčnej kauzy za vážnu dezinformáciu.

Väčšina zadržaných a vyšetrovaných má blízko k Pokrokovému spojenectvu socialistov a demokratov (S & D), čo je druhá najväčšia frakcia v EP. Jediná česká členka frakcie S & D je Radka Maxová.

„Oceňujem, že parlament i sociálnodemokratická frakcia v Európskom parlamente rokovali rýchlo,“ uviedla vo vyhlásení zaslanom ČTK Maxová. Frakcia podľa nej bude spolupracovať so všetkými vyšetrujúcimi orgánmi.

Ihneď tiež požiadala o pozastavenie práce Kailiovej na všetkých tlačovkách a hlasovanie v pléne týkajúce sa štátov Perzského zálivu, najmä uvoľnenie vízového režimu a plánované návštevy. „S & D tiež už rozhodlo o okamžitom pozastavení členstva Kailiovej v našej frakcii,“ dodala Maxová.

Spolupráca s belgickou políciou

Vrcholní predstavitelia EP už nejaký čas spolupracovali s belgickou políciou na prísne tajnom vyšetrovaní vedenom prokurátorom Michelom Claisom. Okrem iného dali zelenú na zatvorenie viacerých parlamentných kancelárií a zhromažďovanie dôkazov, povedali serveru Politico nemenovaní európski predstavitelia.

Európsky parlament mal tento týždeň hlasovať o návrhu na predĺženie bezvízového styku s EÚ za Kuvajt, Katar, Omán a Ekvádor. Niektorí zákonodarcovia teraz navrhli, aby sa rozprava a hlasovanie odložili.

Metsolaová sa v pondelok po príchode do Štrasburgu, kde sa koná plenárne zasadnutie EP, stretne so šéfmi európskych politických frakcií a prednesie prejav, v ktorom sa bude kauzou zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet