Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií ohrozujú činnosť charity

V ohrození sú najmä hospice a domovy pre seniorov.

Vysoké ceny energií ohrozujú činnosť charity
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská katolícka charita ako najväčší neverejný poskytovateľ sociálnych služieb na Slovensku zaznamenala viac ako štvornásobný nárast cien energií. Vedúci jej zariadení upozorňujú, že bez pomoci štátu situáciu nezvládnu. V ohrození sú najmä pobytové zariadenia, ako hospice a domovy pre seniorov.

V charitnom zariadení pre seniorov v Cíferi pri Trnave majú takmer 40 klientov. Vedenie arcidiecéznej charity nechce, aby sa šetrenie energiami dotklo komfortu jeho obyvateľov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Šetriť sa určite dá. Minimálne v administratívnych priestoroch, o to sa aj snažíme,“ uviedol zástupca riaditeľa Trnavskej arcidiecéznej charity Igor Strýček.

Niektoré pobytové zariadenia Slovenskej katolíckej charity zaznamenali niekoľkonásobný nárast cien energií. Košické zariadenie pre seniorov sa obáva budúceho roka. Hľadá dodávateľa, ktorý im dodá elektrinu za menej ako štvornásobok.

„Čaká nás veľmi turbulentný rok. Kde skončia ceny v jednotkových odberných miestach našich zariadení, nevieme. Prijali sme šetriace opatrenia,“ povedal riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio. Tento rok napríklad znížili straty na teplej úžitkovej vode výmenou starých rozvodov.

V nitrianskom hospici, kde majú 15 lôžok, sa pri starostlivosti o pacientov bez elektriny a plynu nezaobídu. Šetriť v tejto veci nemôžu.

„Postele sú elektrické, lebo sú polohovateľné. Máme antidekubitné matrace, ktoré sú tiež závislé od elektriny. Ďalej žiariče, odsávačky a prenosný kyslík,“ spresnila sociálna pracovníčka hospicu v Nitre Margaréta Kilianová.

Rezort práce zariadeniam sociálnych služieb, medzi ktoré patria aj pobytové zariadenia charity, poskytne na energie čiastočnú finančnú kompenzáciu. Z celkových nákladov, na ktoré sa dotácia vzťahuje, napríklad nitrianskej charite pokryje zhruba 40 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika