Na hlavný obsah

Vysoký komisár OSN: Ukrajina je v stave humanitárnej núdze

Môžu za to raketové útoky a zničená civilná infraštruktúra.

Vysoký komisár OSN: Ukrajina je v stave humanitárnej núdze
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok (9. 12.) povedal, že Ukrajina sa nachádza v stave „humanitárnej núdze“. Informovala o tom stanica CNN.

Türk na tlačovej konferencii v švajčiarskej Ženeve povedal, že na Ukrajine je „17,7 milióna ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc a 9,3 milióna ľudí, ktorí potrebujú potravinovú a existenčnú pomoc“.

Na 7,4 milióna tiež vyčíslil počet ukrajinských utečencov a na 6,5 milióna tzv. vnútorne presídlených ľudí. Türk tiež uviedol, že Ukrajinu nesužujú len pretrvávajúce raketové útoky, ale aj zničená civilná infraštruktúra.

„Energetický sektor silne zasiahli ruské útoky, tiež vykurovanie a elektrická sieť. Ľudia tam žijú v mínusových teplotách bez kúrenia a elektriny,“ povedal. Dodal, že výpadkami prúdu trpia denne milióny ľudí.

Rusko spustilo v pondelok (5. 12.) novú vlnu raketovej paľby na ukrajinské civilné ciele, pričom v niektorých oblastiach prerušilo dodávky vody a elektriny.

CNN pripomína, že podľa miestnych úradov pri útokoch zároveň prišla o život prinajmenšom jedna osoba v meste Kryvyj Rih a najmenej dvaja ľudia v Záporoží.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet