Na hlavný obsah

Weinsteina uznali za vinného zo sexuálnych zločinov vrátane znásilnenia

Obžaloba ho označila za predátora.

Weinsteina uznali za vinného zo sexuálnych zločinov vrátane znásilnenia
Bývalý filmový producent Harvey Weinstein. Foto: TASR/AP

Bývalého amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina v pondelok (19. 12.) súdna porota v Kalifornii uznala za vinného z viacerých sexuálnych trestných činov vrátane znásilnenia, ktorých sa dopustil voči jednej žene. Informovali o tom agentúry DPA a webová stránka denníka The New York Times.

Porota Weinsteina uznala za vinného zo znásilnenia jednej ženy a ďalších dvoch sexuálnych trestných činov voči nej. V prípade sexuálneho útoku na ďalšiu ženu ho však vyhlásila za nevinného.

Porotcovia neboli schopní vyniesť verdikt za obvinenia v troch ďalších bodoch obžaloby, ktoré sa vzťahujú na dve ženy, píše The New York Times.

Obžaloba Weinsteina označila za „predátora“, ktorý zneužil svoj vplyv vo filmovom priemysle na to, aby ženy nalákal na schôdzky. Neskôr ich izoloval a napadol, píše americký denník.

Právnici obhajoby tvrdili, že ženy so sexuálnym stykom súhlasili a vo svojich vyjadreniach o telesnom kontakte zveličovali či zavádzali.

Porota sa znovu zíde vpondelok, aby si vypočula priťažujúce okolnosti, ktoré by mohli ovplyvniť výšku trestu. Sedemdesiatročnému Weinsteinovi hrozí odňatie slobody v dĺžke až 24 rokov. Výška trestu na súde padne na začiatku budúceho roka, uvádza denník Los Angeles Times.

Obvinenia vzniesli štyri ženy

Predmetné obvinenia voči Weinsteinovi vzniesli štyri ženy v období rokov 2004 až 2013. K väčšine útokov došlo v hoteloch v Beverly Hills.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet