Na hlavný obsah

WHO žiada od Číny aktuálne údaje o šírení covidu

A to dáta z genetického sekvenovania či počte pacientov.

WHO žiada od Číny aktuálne údaje o šírení covidu
Cestujúci ochranných rúškach na stanici metra v Pekingu. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie sa v piatok (30. 12.) stretli s čínskymi činiteľmi, ktorých vyzvali, aby poskytovali aktuálne dáta o súčasnom rýchlom šírení covidu v Číne. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

„WHO opäť požiadala o pravidelné poskytovanie konkrétnych a aktuálnych dát o epidemiologickej situácii (v Číne),“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Požadované informácie poskytované v reálnom čase by mali zahŕňať viac dát z genetického sekvenovania a údaje o hospitalizáciách. Taktiež o počtoch pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti a o úmrtiach. 

Zdravotnícka agentúra OSN žiada od Pekingu aj dáta týkajúce sa zaočkovanosti protiochoreniu COVID-19. A to najmä v prípade obzvlášť zraniteľných skupín obyvateľstva a ľudí nad 60 rokov. Podľa WHO sú tieto údaje potrebné k tomu, aby mohli na šírenie covidu v Číne efektívne reagovať aj ostatné krajiny sveta.

Na stretnutí s predstaviteľmi WHO sa zúčastnili zástupcovia čínskeho Národného zdravotného výboru a Národného úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb. WHO im okrem viacerých odporúčaní ponúkla aj odbornú a ďalšiu pomoc a podporu pri zvládaní epidémie.

Aktuálne rýchle šírenie koronavírusu v Číne, ktoré nastalo po uvoľnení prísnych proticovidových opatrení, vyvoláva otázniky. A to nad tým, či komunistická vláda v Pekingu zverejňuje pravdivé údaje o vývoji epidémie.

Oficiálne miesta priznávajú len relatívne nízke počty nakazených a úmrtí, ktoré však podľa odborníkov nie sú reálne. Podľa niektorých odhadov by mohlo v Číne momentálne zomierať na covid až 9000 ľudí denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet