Na hlavný obsah

Z obrovského prasknutého akvária v Berlíne sa podarilo zachrániť desiatky rýb

Veľká väčšina z nich zničenie akvária neprežila.

Z obrovského prasknutého akvária v Berlíne sa podarilo zachrániť desiatky rýb
Na snímke berlínske akvárium. Foto: ČTK / Jörg Carstensen

Z obrovského berlínskeho akvária, ktoré v piatok (16. 12.) prasklo a celé sa vylialo, sa podarilo zachrániť niekoľko desiatok rýb.

Napísal to v sobotu (17. 12.) server Deutsche Welle (DW), ktorý pripomína, že v akváriu s objemom milión litrov vody žilo okolo 1 500 morských rýb.

Veľká väčšina z nich zničenie 16 metrov vysokého akvária neprežila. Príčiny deštrukcie zatiaľ nie sú presne jasné.

Hostia hotela, v ktorého vestibule akvárium v tvare valca stálo, rad mŕtvych zvierat videli, keď ubytovacie zariadenie opúšťali.

Ďalšie mŕtve ryby sa našli v uliciach nemeckej metropoly blízko hotela, kde podľa všetkého uhynuli po pár minútach aj kvôli teplotám, ktoré sa pohybovali pod nulou.

Časť rýb však mala väčšie šťastie. Niektoré podľa berlínskych hasičov prežili v kalužiach, ktoré sa po vyliatí vody utvorili, a niekoľko desiatok ich všetko prestálo na dne prasknutého akvária.

Ďalších 400 až 500 menších rýb prežilo vďaka tomu, že sa nachádzali v chovných nádržiach v suteréne hotela. Taktiež tieto ryby sa museli premiestniť, pretože v celom hoteli bola z bezpečnostných dôvodov vypnutá elektrina.

Práca v stále uzavretom hoteli v centre Berlína sa sústredí na upratovanie a pátranie po príčine prasknutia akvária. Nemecké úrady sa nedomnievajú, že by za ním stál trestný čin. V hre je únava materiálu cez to, že akvárium sa nedávno rekonštruovalo.

Vďaka tomu, že akvárium prasklo skoro ráno, nebolo na mieste veľa ľudí, a ľahké zranenia tak utrpeli len dve osoby.

Budove zrútenie nehrozí

Správu polyfunkčnej berlínskej budovy DomAquarée, kde prasklo obrovské akvárium, úrady vrátili späť majiteľovi. „Nehrozí jej zrútenie,“ povedal v sobotu Fabian Hellbusch, hovorca realitnej spoločnosti Union Investment. Informovala o tom agentúra DPA.

„V podzemnom trakte garáží je ešte päť centimetrov vody,“ povedal Hellbusch s tým, že vyšetrovanie celého incidentu stále pokračuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet