Na hlavný obsah

Zakladateľ WikiLeaks sa odvolal na súd pre ľudské práva

V USA ho stíhajú v súvislosti s 18 trestnými činmi.

Zakladateľ WikiLeaks sa odvolal na súd pre ľudské práva
Na archívnej snímke z 2017 zakladateľ WikiLeaks Julian Assange. Foto: TASR/AP

Zakladateľ serveru WikiLeaks Julian Assange, ktorý bojuje proti svojmu vydaniu z Británie do Spojených štátov, podal odvolanie na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Informovala o tom agentúra Reuters.

Assanga v USA stíhajú v súvislosti s 18 trestnými činmi, vrátane špionáže. Teraz je v Británii, ktorá však tento rok súhlasila s jeho vydaním.

Assange čelí v Spojených štátoch viacerým obvineniam, okrem iného zo špionáže. Na serveri WikiLeaks totiž zverejnil tajné vojenské a diplomatické dokumenty napríklad o amerických vojenských misiách v Afganistane a v Iraku.

Bývalá britská ministerka vnútra Priti Patelová v lete súhlasila s vydaním Assanga do Spojených štátov. Jeho právny tím sa proti rozhodnutiu o povolení extradície už skôr odvolal na londýnskom najvyššom súde. Teraz podal odvolanie aj k ESĽP, ktorý by prípadne mohol vydanie zablokovať.

Assangeov brat Gabriel Shipton na začiatku týždňa povedal, že americké úrady sa podľa jeho názoru budú chcieť vyhnúť tomu, aby sa prípad dostal pred štrasburský súd. Myslia si, že európske médiá a verejnosť sú Assangeovi naklonené viac ako v Británii alebo v Spojených štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet