Na hlavný obsah

Zastupovanie záujmov iného štátu na samite EÚ nie je výnimočné

Nevýhodu pri ňom majú izolované politiky, akú má napríklad Maďarsko.

Zastupovanie záujmov iného štátu na samite EÚ nie je výnimočné
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Pre vnútropolitickú krízu sa premiér Eduard Heger (OĽANO) nezúčastní ani na dôležitej zahraničnopolitickej udalosti -na samite Európskej únie v Bruseli. O zastupovanie záujmov Slovenska požiadal českého predsedu vlády Petra Fialu.

V stredu (14. 12.) budú únijní lídri rokovať so Združením národov Juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Vo štvrtok (15. 12.) zase bude Európska rada diskutovať o vojne na Ukrajine, energetike či bezpečnosti.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Pod premiérom sa otriasa stolička. Preto tá jeho pri bruselskom stole zostane prázdna. To však neznamená, že hlas Slovenska zostane na samite nevypočutý. Slovenské záujmy bude presadzovať šéf českého kabinetu.

Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a slovenský premiér Eduard Heger.
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a slovenský premiér Eduard Heger.Foto: TASR

Podľa Radovana Geista z Euractivu takýto postup nie je výnimočný. „Je to spôsob, akým môže hlava štátu alebo šéf vlády dať možnosť zastupovať jeho pozície niekomu inému. Či už šéfovi vlády alebo hlave štátu inej krajiny,“ priblížil Geist.

Dodal, že väčšinou ide o štáty, ktoré majú podobnú politiku alebo postoje, prípadne sú si historicky blízke. „Napríklad Grécko a Cyprus, v tomto prípade Slovensko a Česko,“ uviedol.

Pred štyrmi rokmi tak zastupoval v Bruseli Petra Pellegriniho Andrej Babiš. Pred piatimi zas Robert Fico Bohumila Sobotku.

Niektorí by partnera hľadali ťažko

Niektorí premiéri by však pri niektorých témach hľadali partnera, ktorý by tlmočil rovnaké názory, len veľmi ťažko.

Napríklad maďarský predseda vlády Viktor Orbán by momentálne šéfa kabinetu s podobnými pozíciami, ako má Budapešť k vojne na Ukrajine, nenašiel.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Maďarský premiér Viktor Orbán.Foto: TASR/AP

Podľa médií je to nevýhoda izolovaných politík. Otázne však je, či nie je nevýhodou, že politik, ktorý sa na Európskej rade nemôže zúčastniť, musí žiadať o zastúpenie predstaviteľa iného štátu a nemôže poslať svojho podpredsedu vlády či šéfa diplomacie.

„Samit EÚ je stretnutím hláv štátov a šéfov vlád. To znamená, že je to stretnutie najvyšších politických lídrov. Tým pádom ich nemôže zastúpiť niekto s nižším postavením, ako napríklad veľvyslanci pri EÚ alebo podpredsedovia vlád,“ vysvetlil Geist.

Teoreticky by tak Slovensko na samite mohla ešte zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová. Analytici však pripomínajú, že na poslednom tohtoročnom stretnutí Európskej rady sa neočakáva prijatie nových sankcií či návrhov regulácií, len vyjasňovanie si pozícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál