Na hlavný obsah

Zelenského mierový plán obsahuje 10 konkrétnych bodov

Medzi nimi je aj jadrová bezpečnosť či ochrana prírody.

Zelenského mierový plán obsahuje 10 konkrétnych bodov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje vo svojom 10-bodovom mierovom pláne pre Ukrajinu okrem iného vyzvať na obnovenie bezpečnosti v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne, ale napríklad aj na ochranu ukrajinského životného prostredia.

Vyplýva to z prehľadu, ktorý v stredu (28. 12.) zverejnila agentúra Reuters. Podľa skoršej správy amerického denníka The Wall Street Journal plánuje Zelenskyj plán podrobne predstaviť vo februári, rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že prípadný plán musí brať do úvahy ruské územné zisky počas vojny na Ukrajine.

Kyjev bude pri prípadných rozhovoroch s Moskvou pravdepodobne požadovať zásadné ústupky, ktorých presadenie bude mať o to väčšiu šancu, čím lepšia bude ukrajinská pozícia na bojisku, poznamenal denník.

Zelenskyj svoj plán podľa agentúry Reuters prvýkrát ohlásil v novembri na samite veľkých ekonomík G20. V decembri potom vyzval lídrov krajín G7, aby podporili jeho návrh na usporiadanie globálneho mierového samitu počas zimy, na ktorom by sa prebral celý jeho mierový plán alebo len niektoré body.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v rozhovore zverejnenom v pondelok (26. 12.) agentúrou AP uviedol, že mierový samit by Ukrajina chcela usporiadať do konca februára, najradšej na pôde OSN.

Peskov: Plán musí počítať s územnými ziskami Ruska

O mierovom pláne podľa Reuters Zelenskyj hovoril tiež pri svojej decembrovej návšteve vo Washingtone s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Americký líder potom novinárom povedal, že má „presne tú istú víziu“ pre mier ako Zelenskyj.

Ukrajinský prezident hovoril o pláne tento týždeň tiež v telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím a vyzval ho, aby sa India zapojila do jeho uskutočnenia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu povedal, že plán musí brať do úvahy ruské územné zisky. „Mierový plán Ukrajiny, ktorý neberie do úvahy dnešnú realitu – ruské územia, pripojenie štyroch nových regiónov k Rusku – nemá šancu na existenciu,“ vyhlásil podľa agentúry TASS Peskov.

Rusko tvrdí, že ukrajinské oblasti – Luhanská, Donecká, Chersonská a Záporožská – sa stali súčasťou Ruska. Svet však tento pokus Moskvy o anektovanie ďalšieho ukrajinského územia neuznal.

Už v roku 2014 Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym. „Zatiaľ žiadny mierový plán nie je,“ zdôraznil tiež Peskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet