Na hlavný obsah

Zelenskyj: Moja návšteva USA bola iba výnimkou

Kyjev USA vníma ako strategického partnera.

Zelenskyj: Moja návšteva USA bola iba výnimkou
Volodymyr Zelenskyj si po jeho prejave v americkom Kongrese prevzal americkú zástavu. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (23. 12.) vystúpil v Kyjeve s príhovorom na stretnutí s ukrajinskými veľvyslancami. Išlo o jeho prvé verejné vystúpenie od návratu zo Spojených štátov. Zdôraznil, že jeho návšteva v USA bola výnimkou a cestovať do zahraničia nebude. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News a americká televízia CNN.

„Nemám možnosť chodiť na zahraničné návštevy – jednoducho na to nemám čas,“ povedal Zelenskyj, pričom svoju návštevu v USA označil ako „nasadenie latky“.

Ukrajinský prezident potom adresoval výzvu zahraničným partnerom, že ak sú pripravení chopiť sa realizácie ukrajinského mierového plánu, môžu o tom osobne rokovať s ním.

V prejave Zelenskyj hovoril aj o „mohutnom finančnom balíku“, ktorý Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu, a uviedol aj jeho výšku – 45 miliárd dolárov (asi 42,36 miliárd eur).

Zelenskyj tiež povedal, že sa bude snažiť získať pre Ukrajinu väčšiu podporu aj v Afrike. Oznámil preto, že otvorí desať nových veľvyslanectiev na tomto kontinente – celkovo ich tam Ukrajina bude mať 30. Nové ambasády majú posilniť aj obchodné styky.

Tlačová agentúra Reuters napísala, že Zelenskyj sa zrejme bude snažiť využiť ukrajinské zásoby obilnín na boj proti chudobe a hladu v Afrike v tých oblastiach, ktorých podporu potrebuje získať.

„Musíme napraviť vzťahy s desiatkami afrických krajín,“ povedal už predtým Zelenskyj.“ Na budúci rok ich musíme posilniť,“ doplnil a Afriku označil za miesto, „kde sú naše záujmy zatiaľ zastúpené menej, než potrebujeme“.

Jermak: Rok 2023 bude rozhodujúci

Návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bielom dome potvrdila, že Ukrajina a USA sú po prvý raz v dejinách strategickými partnermi. Uviedol to šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak pre denník The Guardian.

Jermak označil USA za „lídra slobodného sveta a demokracie“. Stredajšie (21. 12.) stretnutie podľa jeho slov ukázalo, aký hlboký postoj má Biden ku všetkému v spojitosti s Ukrajinou.

USA oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,85 miliardy amerických dolárov, ktorého súčasťou budú aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.

„Som presvedčený, že dostaneme všetko, čo potrebujeme, a že táto návšteva vyšle všetkým spojencom veľmi výrazný signál, že USA veria v naše víťazstvo,“ povedal Jermak, ktorý Zelenského na ceste sprevádzal.  

Jermak takisto predpovedal, že rok 2023 bude vo vojne s Ruskom rozhodujúci a Ukrajine prinesie víťazstvo. „Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme opäť získali naše územie,“ povedal s tým, že na mysli má aj Krym, ktorý Rusko anektovalo ešte v roku 2014.

Zelenskyj varoval obyvateľov

Zelenskyj vo videopríhovore zároveň varoval obyvateľov pred možnými ruskými útokmi počas nadchádzajúcich sviatkov. Informovala agentúra DPA.

„Obdobie sviatkov sa blíži a ruskí teroristi budú zrejme opäť aktívni,“ povedal Zelenskyj vo videopríhovore. „Oni pohŕdajú hodnotami Vianoc a vôbec akýmikoľvek hodnotami,“ dodal.

Zelenskyj varoval Ukrajincov, aby si v nasledujúcich dňoch dávali mimoriadny pozor. „Prosím, venujte pozornosť sirénam ohlasujúcim letecký poplach, pomáhajte si navzájom a vždy dbajte jeden na druhého,“ uviedol prezident.

Zároveň neobvykle ostro varoval Rusko. „Občania Ruska musia jasne chápať, že teror nikdy neostane bez odozvy,“ povedal, aj keď výstrahu nespresnil.

Velenie ukrajinských ozbrojených síl v posledných dňoch opakovane varovalo pred možnými novými raketovými útokmi na ukrajinskú infraštruktúru a energetickú sieť. Armáda v piatok okrem iného poukázala na to, že v Čiernom mori sa pohybuje ruská námorná jednotka, vrátane bojovej lode vyzbrojenej strelami s plochou dráhou letu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet