Na hlavný obsah

Zelenskyj poďakoval Američanom za podporu. Bidenovi odovzdal vojenskú medailu

Patrila vojakovi z mesta Bachmut.

Zelenskyj poďakoval Američanom za podporu. Bidenovi odovzdal vojenskú medailu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 21. decembra navštívil Biely dom. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (21. 12.) poďakoval Spojeným štátom za podporu. Povedal to počas stretnutia so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom v Bielom dome. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Zelenskyj je vo Washingtone na svojej prvej zahraničnej ceste od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. To, že môže byť v Bielom dome, označil za veľkú česť.

„Vďaka od našich obyčajných ľudí vašim obyčajným ľuďom, Američanom. Veľmi si vás vážim. Myslím, že je naozaj ťažké pochopiť, čo máme na mysli, keď hovoríme, že si to vážime,“ povedal Zelenskyj. Následne odovzdal Bidenovi vojenskú medailu od vojaka z ukrajinského mesta Bachmut, kde v súčasnosti prebiehajú tvrdé boje.

Americký prezident svojmu ukrajinskému kolegovi povedal, že Ukrajinci „inšpirujú svet“ svojou odvahou a odolnosťou. „Prezident Zelenskyj, Spojené štáty stoja pri ukrajinskom ľude, stojíme pri Vás, ste skvelým lídrom,“ uviedol Biden.

Dodal, že USA budú „pokračovať v posilňovaní obranyschopnosti Ukrajiny, najmä protivzdušnej obrany“, napísala agentúra AFP.

Dodajú im Patriot

Spojené štáty oznámili, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dnešná pomoc po prvý raz zahŕňa systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je schopný zostreliť riadené strely, balistické strely krátkeho doletu a lietadlá vo výrazne vyššej letovej hladine, ako dokázali predtým poskytnuté systémy,“ uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Zariadenia Patriot sú súčasťou balíka v hodnote 1,85 miliardy amerických dolárov (asi 1,73 miliardy eur) avizovaného so Zelenského návštevou vo Washingtone

Systémy protivzdušnej obrany zohrali kľúčovú úlohu pri obrane Ukrajiny pred ruskými útokmi a zabránili Moskve získať kontrolu nad vzdušným priestorom, píše AFP.

Patriot bol pôvodne vyvinutý spoločnosťou Raytheon na zachytávanie vysoko letiacich lietadiel. V 80. rokoch minulého storočia ho upravili, aby mohol čeliť novým hrozbám vo forme taktických balistických rakiet, vysvetľuje AFP. Po prvý raz bol v boji nasadený počas vojny v Perzskom zálive.

Nemecko hovorí o pozitívnom signáli

Nemecká vláda označila Zelenského rozhodnutie navštíviť Biely dom za „veľmi pozitívny signál“. Uviedol to hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Informovala DPA.

Fakt, že Zelenskyj môže odcestovať zo svojej krajiny na prvú zahraničnú návštevu od začiatku ruskej invázie, je podľa Hebestreita „nádejným krokom“.

Hebestreit privítal rozhodnutie USA poskytnúť Ukrajine systémy Patriot aj napriek tomu, že Berlín nedávno odmietol Kyjevu poskytnúť svoje systémy určené pre Poľsko. Pripomenul však, že Nemecko Ukrajine poskytlo iné systémy protivzdušnej obrany.

Povedal tiež, že výcvik ukrajinských vojakov na obsluhu Patriotov by sa mohol uskutočniť v Európe, veľmi pravdepodobne v Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet