Na hlavný obsah

Zeman sa vo svojom poslednom vianočnom posolstve rozlúčil s občanmi

Po 8. marci totiž odíde do starobného dôchodku.

Zeman sa vo svojom poslednom vianočnom posolstve rozlúčil s občanmi
Český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman v pondelok (26. 12.) vo svojom poslednom vianočnom posolstve označil za najvýznamnejšiu udalosť uplynulého roka ruskú agresiu na Ukrajine. Vyjadril nádej, že Rusko územie Ukrajiny opustí. Zároveň sa rozlúčil s občanmi.

„Bol som vždy stúpencom korektných ekonomických vzťahov s Ruskou federáciou, najmä pre dodávky relatívne lacných energetických surovín. Ale sú situácie, keď ekonomické záujmy musia ustúpiť záujmom bezpečnostným,“ uviedol český prezident.

Vojna, energetická kríza a inflácia

Celosvetová bezpečnosť je podľa jeho slov touto agresiou ohrozená. „Plne podporujem pomoc Česka bojujúcej Ukrajine a verím, že tlak slobodných krajín skôr alebo neskôr prinúti Rusko, aby územie Ukrajiny opustilo,“ vyjadril nádej Zeman.

Za ďalší významný problém tohto roka označil energetickú krízu. Prispela k nej podľa neho ruská agresia, ale aj „zelený fanatizmus“, tzv. green deal. Tretím najväčším problémom v tomto roku bola podľa Zemana inflácia.

Zemanova bilancia

V druhej časti prejavu Zeman bilancoval svoje 32-ročné pôsobenie v politike. „Zloženie účtov“ pokladá za svoju povinnosť voči občanom. „Ako prezident republiky som sa v prvom rade snažil hájiť české národné záujmy,“ uviedol prezident s tým, že národným záujmom Česka musí byť podpora exportu.

Podľa svojich slov sa preto snažil mať korektné vzťahy so všetkými významnými krajinami vo svete. Pripomenul, že srdcovou záležitosťou jeho pôsobenia v prezidentskom úrade bol vzťah s Izraelom.

„Po 8. marci odídem do starobného dôchodku. Budem čítať zaujímavé knihy a budem aj spomínať,“ povedal. „Je čas sa rozlúčiť,“ pokračoval.

Ďalej zacitoval z básne Vítězslava Nezvala: „A keby sme sa viackrát nevideli, bolo to krásne a bolo toho dosť. Zbohom a šáteček!“ zakončil svoj posledný vianočný prejav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet