Na hlavný obsah

Zmena v autoškolách sa odkladá

Reformu plánovali od januára, no nestihli pripraviť jej spustenie.

Zmena v autoškolách sa odkladá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zmena v autoškolách, ktorú plánovali od januára, sa odkladá. Záujemcov o vodičský preukaz budú z teórie naďalej skúšať priamo v autoškolách, a nie na dopravných inšpektorátoch. Spustenie reformy nestihli pripraviť včas.

Skúška z teórie zmení nielen formu z písomnej na elektronickú, ale aj obsah. Budúci vodiči dostanú na prípravu 1 500 otázok, z ktorých im počítač náhodne vygeneruje 40. Je to o 13 viac ako majú v súčasnosti.

Skúšať sa bude priamo na polícii, avšak neskôr, ako sa pôvodne plánovalo. Od 1. apríla 2023. „Dôvodom je dôkladné pretestovanie jednotlivých miestností do produkčného prostredia,“ vysvetlil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.

„Myslím si, že sprísnenie testov je na mieste. Už sme ich naozaj viac-menej absolvovali rutinne. Človek sa dokázal, aj keď to bol veľký súbor testov, ich naučiť mechanicky bez toho, aby o tom nejako veľmi rozmýšľal,“ skonštatoval motoristický novinár Alexander Štefuca.

Zmenu víta aj komora slovenských autoškôl a niektorí majitelia. Očakávajú od nej vyššiu efektivitu a lepšiu pripravenosť budúcich vodičov na cestách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Skúšky budú objektívnejšie. Zatiaľ v tom nevidíme žiadne mínusy. Naopak, myslím si, že to vytvorí pre každého rovnaké podmienky,“ povedal predseda Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl Jozef Rohaľ.

Zmeny v autoškolách sa týkajú len teoretickej časti skúšok. Pokiaľ ide o praktickú časť, tá nateraz zostáva nezmenená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko