Na hlavný obsah

ZMOS: Samosprávy nemajú peniaze na vykrytie vyšších príplatkov za prácu

Novela môže mať podľa nich dosah na fungovanie MHD.

ZMOS: Samosprávy nemajú peniaze na vykrytie vyšších príplatkov za prácu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) naďalej prekáža novoschválený systém odmeňovania za prácu počas víkendov, sviatkov a v nočných hodinách. Jeho predstavitelia varujú, že to môže mať dosah na fungovanie obecných polícií či prevádzok mestskej hromadnej dopravy.

Zároveň tvrdia, že samosprávy tak musia získavať úbytky financií zvyšovaním daní a poplatkov. Príkladom je aj aktuálne schválený rozpočet Žiliny. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Ctibor Michalka.

Samosprávy nemajú peniaze na to, aby spomínané odmeňovanie vykryli. Predseda ZMOS-u Branislav Tréger vysvetlil, že sa bude týkať až 35 000 zamestnancov vo verejnej správe. Budú tak počítať, koľko ich to bude stáť.

„Pretože opäť sa prijal zákon, ktorému chýbala dosahová štúdia. Treba sa opýtať aj druhej strany, že koľko to stojí a či sme v stave to zabezpečiť, alebo nie,“ vysvetlil. Navyše to podľa neho bude mať vplyv aj na fungovanie nočných autobusových spojov či na zabezpečenie služieb mestských a obecných polícií.

„V rámci nočných služieb už niektorí avizujú, že to budú len pracovné pohotovosti alebo sa nočné služby jednoducho slúžiť nebudú. Začínajú šetriť aj takýmto spôsobom,“ dodal Tréger.

Združenie však upozorňuje aj na vyše 600-miliónový výpadok v rámci balíčka daňového bonusu, ku ktorému zatiaľ existuje iba 100-miliónová kompenzácia na tento a 200-miliónová za energie na budúci rok.

Zvyšovanie miestnych daní

Podľa starostu bratislavského Ružinova Martina Chrena by tak obyvatelia mali pochopiť zvyšovanie miestnych daní a poplatkov, napríklad pri materských školách. „Každá rodina získa na detských prídavkoch o 30 eur mesačne navyše a na daňovom bonuse o viac ako 90 eur. Čiže ak sa napríklad zvýši poplatok v škôlke aj o 50 eur, stále bude mať o 60-70 eur vyšší čistý príjem,“ priblížil.

Spomínané faktúry sa odrazili napríklad aj na utorkovom (13. 12.) schvaľovaní rozpočtu mesta Žilina, ktorý mala radnica vôbec problém zostaviť. „Dnes sme ho nevyriešili 100-percentne. Ešte stále mu chýbajú peniaze, ktoré budeme hľadať vlastnými úsporami, prípadne navýšením niektorých miestnych poplatkov a daní,“ uviedol primátor mesta Peter Fiabáne.

Napokon zastupiteľstvo schválilo len zvýšenie poplatku za komunálny odpad a novú daň za rozvoj. Rezort financií v reakcii na otázku možných ďalších kompenzácií pre samosprávy iba uviedol už oba spomínané balíčky. Zároveň pripomenul, že príjem miest a obcí bude v budúcom roku až o 18 % vyšší ako v tomto a že pri zmenách odmeňovania za prácu išlo o návrh poslancov a nie ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál