Na hlavný obsah

Znížená DPH pre gastrosektor sa netýka predajní na kolesách či stánkov

Dvojaká výška dane môže priniesť komplikácie.

Znížená DPH pre gastrosektor sa netýka predajní na kolesách či stánkov
Na snímke pojazdná prevádzka. Foto: RTVS

Prevádzkovatelia stánkov a predajní na kolesách sa cítia ukrivdení, lebo nový zákon na nich nemyslí. Znížená DPH pre gastrosektor, sa ich netýka. Odborníci upozorňujú, že dvojaká výška DPH môže priniesť komplikácie.

Pojazdných kaviarní je v Bratislave hneď niekoľko. Pre ľudí sú pohodlné a rýchle. Chýba im však priestor na jedenie, obsluha či umývateľný riad. A to je dôvod, prečo si zníženú desaťpercentnú DPH od januára neuplatnia.

„Z nášho pohľadu by bolo určite férovejšie, ak by sa znížená sadzba DPH aplikovala na akékoľvek typy prevádzok verejného stravovania,“ vyjadril sa prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Viacerí drobní podnikatelia majú pritom po pandémii finančné problémy. Minister financií vysvetľuje, že štátny rozpočet má svoje limity. „Toto bolo maximum, čo odborníci z ministerstva financií mohli pripustiť,“ avizoval Igor Matovič (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Podnikatelia hovoria, že nad výškou DPH bude treba porozmýšľať aj v samotnej predajni. Schválený zákon si vykladajú tak, že pokiaľ si zákazník zoberie jedlo so sebou na nižšiu DPH nemá nárok.

„Neviete ustrážiť človeka, ktorý si môže čisto teoreticky objednať stravu na konzumáciu na mieste, neviete ovplyvniť, že si to potom nezoberie a neodnesie so sebou. Kto bude potom niesť zodpovednosť za to, že bol nesprávne vydaný doklad?“ pýta sa Harbuľák.

Presné usmernenie by mala ešte vydať finančná správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko