Na hlavný obsah

Zvyšovanie poplatkov v samosprávach sa dotkne najmä nehnuteľností a smetného

V Nitre si priplatia aj za škôlky či športoviská.

Zvyšovanie poplatkov v samosprávach sa dotkne najmä nehnuteľností a smetného
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vysoké ceny energií a inflácia nútia mestá a obce zvyšovať poplatky pre svojich obyvateľov. Týka sa to najmä dane z nehnuteľností a smetného. V Nitre si na budúci rok ľudia priplatia aj za využívanie športovísk a vyšší poplatok pocítia aj rodičia škôlkarov.

Do Materskej školy na Mostnej ulici v Nitre chodí 56 detí. Rodičia za ne od nového roka zaplatia na školnom o 10 eur viac. Riaditeľka školky hovorí, že medzi rodičmi sú aj osoby so slabším sociálnym zázemí a poplatok by pre nich mohol byť problémom.

Nitrianske mestské zastupiteľstvo odhlasovalo vyššiu daň z nehnuteľností o 29 centov za štvorcový meter a zvýšenie poplatkov za odvoz odpadu o päť eur na osobu za rok. Poslanci tvrdia, že navýšenie poplatkov pripravili tak, aby ho znášala nielen jedna skupina obyvateľov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Poplatky zvyšujú viaceré mestá

Vyššie poplatky budú mať od januára aj v Žiline a Trnave. Primátor Žiliny Peter Fiabáne informoval o zvýšení poplatku za komunálny odpad z 27 na 37 eur. Úpravám majú podliehať aj niektoré miestne dane.

Trnava dane zvyšovať neplánuje. Mesto tvrdí, že zvýšilo len poplatok za drobné stavebné odpady a komunálny odpad.

V Skalici chcú okrem daní a platieb za odvoz smetí riešiť nižšie príjmy spôsobené poklesom počtu obyvateľov. Radnica odhaduje, že na trvalý pobyt nemá prihlásených až 2 500 ľudí, ktorí v meste reálne bývajú. Znamená to ročný výpadok podielových daní na úrovni 250 000 eur.

V Trenčíne zdvihnú poplatky za sociálne služby, parkovanie, školy a školské zariadenia, športoviská, trhoviská a toalety. Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) tieto opatrenia neprekvapili. Skonštatovalo, že samospráva má na svojich pleciach 4 300 kompetencií a na ich výkon potrebuje peniaze.

So zvýšenými poplatkami rátajú mestá a obce vo svojich rozpočtoch na budúci rok, keď prejdú schvaľovacím procesom v mestských a obecných zastupiteľstvách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny