Na hlavný obsah

Aktivisti sú proti parku s dinosaurami v Liptovskom Jáne

Mal by zaberať 14 hektárov.

Aktivisti sú proti parku s dinosaurami v Liptovskom Jáne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Liptovskom Jáne chcú vybudovať zábavný park s dinosaurami. Zaberať by mal 14 hektárov. Aktivisti sa boja, že bude prekážkou pre zvieratá v okolitej prírode aj pre turistov v Jánskej doline.

Zábavný park by mal byť oplotený a rozkladať by sa mal od potoka v Jánskej doline až takmer po vrchol jej bočnej stráne.

„Naruší to významne kolorit Jánskej doliny, ktorú aj obyvatelia aj návštevníci vyhľadávanej hlavne kvôli prírodným krásam, pokoju. A toto je atrakcia, ktorá sa charakterizuje ako zábavno-tematický park. Takže tu bude ruch, bude to rušiť obyvateľov, bude to rušiť zver,“ vysvetlila poslankyňa obecného zastupiteľstva v Litovskom Jáne Zuzana Droppová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ide o ochranné pásmo Národného parku Nízke Tatry a o kúpeľné miesto. Zábavný park by malo ročne navštíviť viac ako 200 000 ľudí. Dopravných problémov sa preto bojí aj obec.

„Už aj teraz máme preťaženú dopravu. Ak tie kompetentné orgány, čo sú na to určené, povedia, že je to v súlade s územným plánom, tak my sa nemôžeme ináč rozhodnúť, len povoliť túto výstavbu,“ povedal starosta obce Roman Vajs.

„Samozrejme hľadáme pekné prírodné scenérie – les, stromy, kopec, potok. A konkrétna lokalita v Liptovskom Jáne všetky tieto predpoklady spĺňa. Naviac má platný územný plán, ktorý dovoľuje realizovať náš projekt na tomto území.“ dodal zástupca investora František Šoltis.

Zábavný park by mal zaberať plochu približne 17 futbalových ihrísk. Podobné existujú v Česku, Maďarsku a na Slovensku v Košiciach. Investor plánuje zábavný park v Jánskej doline postaviť do leta budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny