Na hlavný obsah

Američania začali v Nemecku rozšírený výcvik ukrajinských vojakov

Cieľom je vytvoriť 500-členný prápor.

Američania začali v Nemecku rozšírený výcvik ukrajinských vojakov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Nemecku sa v nedeľu (15. 1.) pod vedením inštruktorov armády USA začal nový, rozšírený bojový výcvik príslušníkov ukrajinských síl. Oznámil to generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády. Informovala o tom agentúra AP.

Cieľom výcviku je vytvoriť približne 500-členný prápor, ktorý by v nasledujúcich piatich až ôsmich týždňoch bojoval proti ruským inváznym silám.

Milley, ktorý v pondelok (16. 1.) navštívi výcvikový priestor Grafenwöhr, kde sa tento projekt realizuje, ďalej uviedol, že ukrajinskí vojaci prišli do Nemecka pred niekoľkými dňami. Na mieste majú k dispozícii kompletnú výzbroj a ďalšie vybavenie.

Dôvodom je lepšia pripravenosť jednotiek

Výcvik zahŕňajúci široké spektrum zbraní sa zameriava na zdokonaľovanie schopností ukrajinských síl. Dôvodom je lepšia pripravenosť začať ofenzívu alebo čeliť nárastu útokov ruskej armády.

Ukrajinci sa naučia, ako lepšie presúvať a koordinovať svoje jednotky o veľkosti roty a práporu v boji s využitím kombinácie delostrelectva, obrnených vozidiel a pozemných síl.

Milley povedal, že komplexný výcvik — v kombinácii s novými zbraňami, delostrelectvom, tankami a inou technikou, dodávanou Ukrajine — bude kľúčom k tomu, aby ukrajinské sily získali späť územie, ktoré obsadilo Ruskom v takmer 11 mesiacov trvajúcej vojne.

„Táto podpora je pre Ukrajinu skutočne dôležitá na to, aby sa mohla brániť. Dúfame, že to v krátkom čase zvládneme,“ povedal Milley.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet