Na hlavný obsah

Anglikánska cirkev nepovolí osobám rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvo

Rozhodla po päť rokov trvajúcich rokovaniach.

Anglikánska cirkev nepovolí osobám rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvo
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Britská anglikánska cirkev v stredu (18. 1.) oznámila, že nezmení pravidlá a osobám rovnakého pohlavia nepovolí uzatvoriť manželstvo. Rozhodla sa tak po päť rokov trvajúcich rokovaniach o tejto téme. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

Páry ľudí rovnakého pohlavia však budú môcť prísť do chrámu, aby „poďakovali za svoje civilne uzatvorené manželstvo alebo registrované partnerstvo a získali Božie požehnanie“, uviedla anglikánska cirkev.

Anglikánski biskupi na utorkovom (17. 1.) stretnutí sfinalizovali odporúčania. V nich jasne uvedú, že v rámci cirkevného učenia existuje sviatostné manželstvo len medzi mužom a ženou.

O tejto záležitosti sa už vo februári na generálnej synode anglikánskej cirkvi rokovať nebude. Pre osoby z LGBTQ komunity zverejní ospravedlnenie za „odmietanie, vylúčenie a nepriateľský postoj“, ktorému museli v rámci cirkvi čeliť.

Anglikánski biskupi spustili v roku 2017 verejnú konzultáciu s názvom „Žiť v láske a viere“, ktorej výsledky budú zverejnené pred februárovou synodou. Podľa canterburského arcibiskupa Justina Welbyho konzultácia odráža „diverzitu názorov v anglikánskej cirkvi na otázku sexuality, vzťahov a manželstva“.

Agentúra AFP pripomína, že oxfordský biskup Steven Croft je doposiaľ najvyšším cirkevným predstaviteľom, ktorý v súvislosti s touto problematikou vlani verejne vyzval na zmenu v učení anglikánskej cirkvi. Škótska cirkev už manželstvá osôb rovnakého pohlavia uznáva a anglikánska cirkev vo Walese ponúka obrad požehnania pre homosexuálne páry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet