Na hlavný obsah

Ani Trenčiansky kraj nie je spokojný s kategorizáciou nemocníc

Až päť nemocníc má v najnižšej úrovni.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) nesúhlasí s novou kategorizáciou nemocníc ministerstva zdravotníctva. Obáva sa zhoršenia zdravotnej starostlivosti pre ľudí v regióne. Podľa nového rozdelenia je päť z deviatich nemocníc v kraji v najnižšej úrovni.

Nemocnica zaradená do prvej úrovne zabezpečuje najmä starostlivosť o dlhodobo chorých pacientov a rehabilitácie. Prípustná je jednodňová chirurgia a vyšetrenia. V jednotke je aj nemocnica v Partizánskom. Ľudia sa obávajú zhoršenia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Nová kategorizácia nemocníc počíta z ich rozdelením do piatich úrovní. V TSK tak bude jedna nemocnica v krajskom meste v tretej úrovni, dve v druhej a až päť v prvej úrovni. Vedenie kraja s tým rezolútne nesúhlasí. Chcú viac nemocníc v druhej kategórii. Majú ich najmenej v krajine.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Primátor Trenčína tvrdí, že kategorizácia nezohľadňuje súčasnú nepriaznivú situáciu v dostupnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti v kraji. Navyše tvrdí, že cesta pacientov za vyšetrením by trvala dlhšie, ako umožňuje podmienka v zákone.

Ministerstvo uviedlo, že okrem nemocnice v Bojniciach a v Považskej Bystrici poskytuje starostlivosť druhej úrovne aj „trojková“ trenčianska nemocnica. Pacientov však ošetria aj v susedných krajoch.

TSK poukazuje aj na nedostatok akútnych lôžok. Žiada preradenie nemocníc v Myjave a v Partizánskom do druhej úrovne. Ministerstvo na otázku RTVS, či je to možné, neodpovedalo.

Témou sa budú zaoberať poslanci TSK na zastupiteľstve na konci tohto mesiaca. Od rezortu zdravotníctva budú žiadať údaje, na základe ktorých pripravilo kategorizáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny