Na hlavný obsah

Arménsko vyzvalo súd, aby nariadil Azerbajdžanu ukončiť blokádu Karabachu

Počínanie Baku označil za etnické čistky.

Zástupcovia Arménska na pojednávaní Medzinárodného súdneho dvora.
Zástupcovia Arménska na pojednávaní Medzinárodného súdneho dvora.Foto: TASR/AP

Arménsko v pondelok (30. 1.) požiadalo Medzinárodný súdny dvor (ICJ), aby nariadil Azerbajdžanu prerušiť cestnú blokádu Náhorného Karabachu. Počínanie Baku v tejto enkláve obývanej Arménmi označil Jerevan za „etnické čistky“, informovala agentúra Reuters. Azerbajdžan odmieta, že by koridor zámerne blokoval.

Lačinský koridor je jedinou trasou, po ktorej môže Arménsko dodávať potraviny, pohonné hmoty a lieky do Náhorného Karabachu, oblasti medzinárodne uznávanej ako súčasť Azerbajdžanu, kde však žije približne 120 000 etnických Arménov.

Stovky Azerbajdžancov, ktorí sa označujú za ekologických aktivistov, od polovice decembra koridor blokujú na protest proti údajnej nelegálnej ťažbe.

Na pondelkovom rokovaní ICJ Arménsko vznieslo požiadavku, aby súd Azerbajdžanu nariadil blokádu ukončiť. Zástupca Arménska Jegiša Kirakosjan sudcom OSN povedal, že blokáda viedla k nutnosti zaviesť v Náhornom Karabachu prídelový systém potravín a liekov.

„Takéto zjavné akty etnických čistiek nemajú v modernej dobe miesto. Tento súd je poslednou nádejou pre etnických Arménov z Náhorného Karabachu,“ povedal Kirakosjan.

Azerbajdžancov blokujúcich cesty od arménskeho kontingentu oddeľujú ruské mierové jednotky, ktoré sú v oblasti od konca vojny o Náhorný Karabach z roku 2020. Ukončiť blokádu však nie je v ich silách. Azerbajdžan odmieta, že by blokáda Lačinského koridoru viedla k humanitárnej kríze.

Podľa Baku sú cesty sprístupnené pre ruské mierové jednotky, automobily Červeného kríža alebo vozidlá záchrannej služby. Arménsko sa však domnieva, že Azerbajdžan sa pod rúškom protestov snaží zvýšiť tlak na Arménov obývajúcich Náhorný Karabach, aby uznali suverenitu Azerbajdžanu v regióne alebo ho opustili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet