Na hlavný obsah

Atlantik vo Francúzsku tento rok vyplavil takmer 300 mŕtvych delfínov

Je to výrazne viac, ako je v tomto období obvyklé.

Atlantik vo Francúzsku tento rok vyplavil takmer 300 mŕtvych delfínov
Na ilustračnej snímke Atlantický oceán. Foto: Unsplash

Atlantický oceán od Vianoc do polovice januára na francúzske pobrežie vyplavil takmer 300 mŕtvych delfínov, výrazne viac ako je v tomto období obvyklé. Niektoré dni sa našlo aj 20 mŕtvych delfínov. 

Mnohé zo zvierat majú zranenia od rybárskych lodí a ich vybavenia, píše denník Le Monde.

„Na väčšine z nich sú stopy po zachytení do rybárskeho vybavenia,“ konštatovali vedci z observatória Pelagis, ktorí tieto živočíchy skúmali a u niektorých vykonali pitvu. Súčasné obdobie nadmernej úmrtnosti je podľa nich nielen „intenzívne“, ale tiež „obzvlášť skoré“.

Mŕtve delfíny končia na francúzskych plážach každoročne, zvyčajne ale až vo februári. Počet delfínov na plytčine závisí tiež od počasia, najmä od smeru vetra.

Sú chránené zákonom

Delfíny sú vo Francúzsku aj v Európe chránené. Zákon trestá ich lov, zohavenie alebo odchyt. Toleruje síce „náhodné zachytenie do rybárskeho náčinia“, rybári ho ale musia hlásiť úradom.

Francúzska pobočka neziskovej organizácie Sea Shepherd je presvedčená, že nájdené zvieratá s poklesnutými vnútornosťami sa stali obeťou rybárov, ktorí sa neúspešne pokúsili nechať ich zmiznúť v hlbinách oceánu. Organizácia je pripravená podniknúť právne kroky, aby na úhyny delfínov upozornila.

„Zákon počíta s vysokými pokutami pri neohlásení stretu so zvieraťom. Pokiaľ viem, tak za to ale žiadny rybár nebol stíhaný. Panuje absolútna beztrestnosť,“ uviedla ekologická aktivistka Lamya Essemlaliová zo Sea Shepherd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet