Na hlavný obsah

Austrálčanka behala maratón každý deň počas 150 dní

Prekonala tak svetový rekord.

Austrálčanka behala maratón každý deň počas 150 dní
Na snímke austrálska bežkyňa Erchana Murrayová-Bartlettová. Foto: Facebook/Tip to Toe 2022 - Erchana

Austrálska bežkyňa Erchana Murrayová-Bartlettová prekonala svetový rekord v počte maratónov, ktoré žena zabehla počas 150 dní po sebe.

Tridsaťdvaročná bežkyňa začala túto sériu 22. augusta 2022 a v pondelok (16. 1.) dobehala na pretekoch v austrálskom Melbourne. Celkovo nabehala 6 300 kilometrov. Informovala o tom webová stránka BBC.

„Nedokážem slovami vyjadriť, aký dobrý pocit som mala, keď som prebehla cieľovou čiarou. Úprimne si myslím, že to budem spracovávať v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch,“ napísala Murrayová-Bartlettová na svojom profile na facebooku.

Pre BBC uviedla, že počas cesty naprieč Austráliou ju pohrýzol „každý druh hmyzu pod slnkom“, či už mravce, komáre a pavúky.

Taktiež sa spálila na slnku a zažila množstvo rôznych druhov bolesti. Kým dorazila do Melbourne, nohy jej opuchli o celú veľkosť topánok. Počas 150 dní behu použila desať párov topánok.

Zvýšenie povedomia o strate biodiverzity

Okrem prekonania maratónskeho rekordu mala svojím výkonom zvýšiť povedomie o úbytku rastlinných a živočíšnych druhov v Austrálii, ktorá trpí stratou biodiverzity najviac zo všetkých krajín sveta.

Pre environmentálnu charitatívnu organizáciu Wilderness Society vyzbierala 100 000 austrálskych dolárov (necelých 64 400 eur).

Predchádzajúci rekord v počte maratónov zabehnutých každý deň po sebe držala Britka Kate Jaydenová, ktorá ich zabehla 106. Absolútny rekord drží španielsky ultramaratónec Ricardo Abad, ktorý v rokoch 2010 až 2012 odbehol 607 maratónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport