Na hlavný obsah

Babiš alebo Pavel? Oboch rivalov spája komunistická minulosť

Česi si zvolia v poradí štvrtú hlavu štátu.

Babiš alebo Pavel? Oboch rivalov spája komunistická minulosť
Kandidáti na českého prezidenta Petr Pavel (vľavo) a Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

V Českej republike sa v piatok (27. 1.) o 14.00 h opäť otvorili volebné miestnosti. Západní susedia Slovenska si zvolia v poradí štvrtú hlavu štátu. Na Pražský hrad zasadne buď expremiér Andrej Babiš, alebo generál vo výslužbe Petr Pavel. Oboch rivalov spája komunistická minulosť, ktorú museli aj počas kampane opakovane vysvetľovať.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Už teraz sa dá skonštatovať, že nový český prezident bol členom Komunistickej strany Československa (KSČ). Obaja navyše v blízkosti vtedajších spravodajských služieb. Bývalý premiér bol, podľa historikov aj Ústavu pamäti národa (ÚPN), spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti, a to pod krycím menom Bureš. Andrej Babiš to dlhodobo odmieta.

„Nebol som agentom ŠtB. Túto nepravdu opakujú od roku 2012, odkedy som vstúpil do politiky. Existuje evidenčná karta, kde je meno Bureš,“ hovorí Babiš.

Protikandidát Andreja Babiša zasa čelí kritike, že bol údajne súčasťou spravodajskej správy generálneho štábu a mal sa pripravovať na rolu špióna. Aj Petr Pavel to odmieta, no za členstvo v Komunistickej strane sa opakovane ospravedlnil.

„Organizačne som spadal pod spravodajskú správu. Posledný rok pred revolúciou som bol na škole. Hovoriť o tom, že som bol špiónom je nepochopením situácie,“ uviedol Pavel.

Kariéru oboch kandidátov pred rokom 1989 hodnotí historik Vojenského historického ústavu Prokop Tomek. „Pri jednom kandidátovi bola tá spravodajská služba Štátna bezpečnosť. To bola represívna zložka, ktorá sa zaoberala sledovaním občanov a vytváraním atmosféry strachu. Spravodajská správa generálneho štábu sa zaoberalalen zbieraním informácií o potenciálnom nepriateľovi,“ hovorí.

Kto sa stane novým českým prezidentom bude známe v sobotu (28. 1.) popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál