Na hlavný obsah

Bez dofinancovania sektora niektorí ambulantní lekári zavedú poplatky

Ambulancie čelia drahým energiám už mesiace.

Bez dofinancovania sektora niektorí ambulantní lekári zavedú poplatky
Na ilustračnej snímke lekárka v ambulancii. Foto: RTVS

Ak štát nedofinancuje ambulantný sektor, niektorí lekári zavedú od februára poplatky pre pacientov. Ambulancie čelia drahým energiám už mesiace. Pomoci od štátu sa stále nedočkali.

Prezident Asociácie súkromných lekárov upozorňuje, že ak sa ambulancie nechcú dostať do exekúcií a zavrieť, nemajú inú možnosť, ako začať vyberať poplatky. Tie by mohli pacientov stáť od dvoch do desiatich eur.

„To znamená, že štandardne si za návštevu ambulancie pacient zaplatí. To rozpätie by sme brali ako ambulantná alebo ústavná pohotovostná služba. To znamená, je to aj regionálne, aj od poskytovateľa, v akých priestoroch je a aké tie energetické straty sú,“ vysvetľuje Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov.

Vyberanie poplatkov nie je podľa ďalšej organizácie, ktorá zastupuje lekárov, riešením, ako sa vyrovnať s vyššími nákladmi a ani spôsobom, ako získať chýbajúcich 300 miliónov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Za dva týždne nám končia zmluvy so zdravotnými poisťovňami a pokiaľ vláda neuvoľní peniaze na to, aby bol ambulantný sektor dofinancovaný a aby sa vyriešila energetická kríza, tak je možné, že nám nezostane nič iné, ako nepodpísať zmluvné dodatky so zdravotnými poisťovňami,“ hovorí Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Pre pacienta by to znamenalo, že bude nielen doplácať, ale platiť za všetko. Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) tvrdí, že sa o riešenie usiluje. Hovorí, že ambulanciám nemôže peniaze poslať priamo, získať ich môžu len prostredníctvom výhodnejších zmlúv s poisťovňami.

„Hľadáme možnosť, akým spôsobom toto kompenzovať, cestou zmlúv s poisťovňami. To je jediná cesta, ktorou vieme cestou verejného zdravotného poistenia zohľadniť zvýšené platby,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko