Na hlavný obsah

Biden oznámil rozšírenie programu pre migrantov aj ochranné opatrenia

Opätovne vyzve americký Kongres, aby schválil nové imigračné zákony.

Biden oznámil rozšírenie programu pre migrantov aj ochranné opatrenia
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden oznámil vo štvrtok (5. 1.) rozšírenie programu prijímania migrantov, v rámci ktorého bude môcť do Spojených štátov prísť mesačne 30 000 ľudí z Kuby, Haiti, Nikaraguy a Venezuely. Migrantov z týchto krajín, ktorí obchádzajú americké zákony, však z územia USA vyhostia. Informovala o tom webová stránka stanice CNN.

Biden podľa svojich slov opätovne vyzve americký Kongres, aby schválil nové imigračné zákony. A to lebo jeho právomoci na riešenie krízy sú v súčasnosti obmedzené.

Pripomenul, že väčšina z osôb, ktoré cez Mexiko prichádzajú na územie USA, pochádza z Kuby, Nikaraguy, Venezuely a Haiti. Mnohí z nich čelia utláčaniu zo strany režimov či ozbrojených gangov. Systém ich prijímania v USA však podľa prezidenta nefunguje.

Migrantov z týchto krajín vyzval, aby pred príchodom požiadali o zaradenie do príslušného programu. Vopačnom prípade im vstup na územie USA zamietnu.

Biden čelí zo strany republikánov i niektorých demokratov z pohraničných oblastí kritike, že nedokáže riešiť vysoké počty nezákonných príchodov osôb cez južné hranice, pripomína CNN.

Biely dom takisto oznámil, že Biden v nedeľu (8. 1.) navštívi južné hranice USA a zastaví sa v meste El Paso v štáte Texas. Stretne sa tam s predstaviteľmi miestnych úradov a vyjadrí sa k bezpečnostnej situácii na hraniciach. Bude to Bidenova prvá návšteva týchto hraníc od januára 2021, keď nastúpil do úradu.

Prezident sa v El Paso zastaví predtým, ako odcestuje na samit lídrov krajín Severnej Ameriky (NALS) v Mexiku (9. – 10. januára). S mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom tam bude rokovať aj o migrácii.

Rekordný počet migrantov

El Paso v posledných týždňoch čelí rekordnému počtu prichádzajúcich migrantov. Tí začali do USA hromadne smerovať, keď sa blížil koniec platnosti pandemického opatrenia v oblasti migrácie, ktoré prijala vláda exprezidenta Donalda Trumpa počas pandémie v roku 2020, pripomína CNN.

Najvyšší súd Spojených štátov však koncom decembra rozhodol, že opatrenie z obdobia začiatku pandémie koronavírusu, ktorým zablokovali prístup do krajiny pre stovky migrantov, zostane dočasne v platnosti. Na základe tohto opatrenia môžu americké úrady vrátiť do Mexika osoby, ktoré nespĺňajú podmienky programu americkej vlády.

Biely dom tvrdí, že situáciu na hraniciach môže vyriešiť iba Kongres, kde republikánski a demokratickí zákonodarcovia dosiaľ nedokázali dosiahnuť konsenzus o reforme imigračného systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet