Na hlavný obsah

Boli dlhoročnými oporami Slovanu Bratislava i československej reprezentácie

Najznámejšie slovenské futbalové dvojčatá jubilujú.

Bývalí futbalisti Jozef (vľavo) a Ján Čapkovičovci počas krstu knihy o legendárnych dojčatách.
Bývalí futbalisti Jozef (vľavo) a Ján Čapkovičovci počas krstu knihy o legendárnych dojčatách.Foto: TASR

Najznámejšie slovenské futbalové dvojčatá Jozef a Ján Čapkovičovci sa dožívajú významného jubilea. V stredu (11. 1.) oslávujú bývalé opory Slovana Bratislava a československej reprezentácie 75. narodeniny.

Bratov Čapkovičovcov nespája len súrodenecké puto, ale aj takmer identická futbalová kariéra, ktorá bola spojená predovšetkým s bratislavským Slovanom. V belasom drese dvojčatá oslavovali v roku 1969 triumf v Pohári víťazov pohárov, keď Slovan v bazilejskom finále zdolal slávnu Barcelonu 3:2.

Obaja bratia získali so Slovanom tri tituly majstra Československa a dvakrát triumfovali v Československom pohári.

V najvyššej domácej súťaži nastúpil Jozef Čapkovič za Slovan v 268 zápasoch. Ján Čapkovič si belasý dres obliekol v 286 dueloch, v ktorých ako útočník nastrieľal celkovo 100 gólov, čím sa stal nielen členom Klubu ligových kanonierov, ale po Jánovi Arpášovi (146) a Jozefovi Luknárovi (119) aj tretím najlepším strelcom v histórii Slovana Bratislava.

Jozef Čapkovič sa narodil 11. januára 1948 v Bratislave a vo svojej dobe patril k dôrazným a najrýchlejším obrancom. Traduje sa, že dokázal stovku zabehnúť tesne pod 11 sekúnd. Aj napriek tomu, že bol obranca, nedostal počas svojej kariéry ani jednu žltú kartu.

O približne hodinu mladší Ján Čapkovič vynikal ako rýchly krídelník s výborným zakončením, čoho dôkazom je aj stovka strelených ligových gólov. Podobne ako jeho brat dokázal zabehnúť 100 metrov za 11 sekúnd.

V reprezentácii sa nestretli

Ich spoločná slovanistická dráha sa prerušila len na krátky čas. Po skončení Vysokej školy ekonomickej v roku 1977 nastúpili na základnú vojenskú službu, Jozef do Dukly Praha a Ján do vtedajšej Červenej hviezdy Bratislava.

Jozef (vľavo) a Ján Čapkovičovci v drese československej reprezenácie.
Jozef (vľavo) a Ján Čapkovičovci v drese československej reprezenácie.Foto: skslovan.com

To, že hrávali na iných postoch, pravdepodobne spôsobilo, že si spoločne nezahrali v národnom tíme. Ján Čapkovič za československú reprezentáciu prvýkrát nastúpil 25. septembra 1968 v zápase proti Dánsku. Zúčastnil sa aj na MS 1970 v Mexiku, celkovo v reprezentácii odohral 20 zápasov a strelil šesť gólov.

Jozef Čapkovič si reprezentačný debut odkrútil 25. septembra 1974 v dueli proti NDR. V roku 1976 sa v Belehrade stal majstrom Európy. Reprezentačný dres si obliekol v 16 zápasoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport