Na hlavný obsah

Bombový útok v Pakistane si vyžiadal už 100 obetí

Zranenia utrpelo viac ako 200 ľudí.

Bombový útok v Pakistane si vyžiadal už 100 obetí
Záchranári odstraňujú trosky po bombovom útoku v snahe pátrať po ďalších ľuďoch. Foto: TASR/AP

Na najmenej 100 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom (30. 1.) bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu.

Potvrdili to v utorok (31. 1.) tamojšie policajné zdroje a zároveň priznali závažné „bezpečnostné zlyhanie“, ktoré viedlo k tragédii. Informovala o tom agentúra AP.

K výbuchu došlo v pondelok počas poludňajších modlitieb. V mešite sa vtedy nachádzalo viac než 300 ľudí. Silná explózia spôsobila zrútenie časti mešity. Atentátnik sa podľa polície odpálil medzi veriacimi. Jeden z policajtov, ktorý útok prežil, povedal, že explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby.

Vedenie polície v Pešávare dodalo, že zranenia utrpelo viac než 200 ďalších osôb, mnohí z nich sa nachádzajú v kritickom stave. Medzi zranenými sú väčšinou policajti, ktorí sa v čase útoku modlili v mešite.

Tamojšia polícia zároveň priznala bezpečnostné zlyhanie, ktoré viedlo k atentátu, a oznámila, že v prípade sa vedie dôkladné vyšetrovanie. Voči tým, ktorí zlyhali, vyvodia dôsledky, cituje AP.

Policajné veliteľstvo sa nachádza v zóne s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Orgány v celej krajine oznámili, že sú v stave zvýšenej pohotovosti. V hlavnom meste Islamabad sú na budovách a na vstupoch do mesta rozmiestnení ostreľovači.

„Teroristi chcú vzbudiť strach útokom na tých, ktorí si plnia svoju povinnosť a bránia Pakistan,“ uviedol vo vyhlásení tamojší premiér Šáhbáz Šaríf.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet