Na hlavný obsah

Bratislavčanka naletela na podvod. Domnelému vojakovi poslala štvrť milióna eur

Komunikovala s ním od novembra 2021.

Bratislavčanka naletela na podvod. Domnelému vojakovi poslala štvrť milióna eur
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Dôverčivá 57-ročná obyvateľka Bratislavy sa stala obeťou podvodu. Domnievala sa, že na sociálnej sieti komunikovala s vojakom. Tomu poslala 250 000 eur. Informovala o tom polícia Bratislavského kraja.

Neznámy páchateľ si dôveru Bratislavčanky získaval postupne. Prvýkrát ju kontaktoval v novembri 2021 prostredníctvom sociálnej siete. Tvrdil, že je vojak OSN slúžiaci v jemenskom vojenskom tábore. Uvádzal aj, že má syna študujúceho v Škótsku.

Žena posielala podvodníkovi peniaze prostredníctvom internetového bankovníctva pod rôznymi zámienkami. Suma, ktorú mu postupne poslala, sa vyšplhala na 250 000 eur. K tejto komunikácii na sociálnej sieti sa priznala svojmu partnerovi, bankové prevody však zatajila.

„Až začiatkom januára 2023 žena nadobudla presvedčenie, že ide pravdepodobne o podvod, a prišla na policajné oddelenie podať trestné oznámenie,“ skonštatovala v príspevku polícia.

Polícia opakovane varuje pred podvodmi

Polícia informuje, že podvodníci v poslednom období opäť zvýšili svoju snahu. Prípadov podvedených dôverčivých ľudí podľa nej stále pribúda.

Podotýka, že podvodníci sa zameriavajú nielen na seniorov, ktorých kontaktujú telefonicky využitím rôznych vymyslených príbehov, (falošný lekár, policajt, pracovník pošty), ale aj na ľudí rôznych vekových kategórií.

Výnimkou ešte stále nie je ani praktika podvodníkov, kedy sa vydávajú za vojaka zahraničných vojenských jednotiek na misiách v blízkom východe.

„Počítačovo zruční podvodníci dokážu pôsobiť dôveryhodne a legenda americký vojak na misii bola úspešne použitá už vo viacerých prípadoch. Poškodené ženy, ktoré naleteli, prišli o nemalé sumy. Odporúčame preto rozvážnosť na sociálnych sieťach a neposielať peniaze neznámym osobám,“ uzatvorila polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny