Na hlavný obsah

Bratislavský dopravný podnik celoplošne zavádza zastávky na znamenie

Dôvodom je energetická kríza.

Bratislavský dopravný podnik celoplošne zavádza zastávky na znamenie
Na snímke 31 nových vyše 18 metrov dlhých kĺbových autobusov tureckej značky Otokar. Foto: TASR

Bratislavskú mestskú hromadnú dopravu (MHD) čakajú zmeny. Dopravný podnik Bratislava (DPB) totiž celoplošne zavádza zastávky na znamenie. Opatrenia majú slúžiť na úsporu financií počas energetickej krízy.

„Z dôvodu rastúcich cien energií, ako aj ďalších iných položiek, podnik musel pristúpiť k ďalšiemu obmedzeniu výdavkov,“ uviedol v utorok (31. 1.) na svojej webovej stránke DPB. Od 13. februára sa v bratislavskej MHD zavádzajú do praxe viaceré zmeny.

Celoplošné zastávky na znamenie

Opatrením na znižovanie nákladov je zavedenie všetkých zastávok na znamenie, a to pre autobusovú aj trolejbusovú dopravu. „Pomôže to oproti súčasnosti znížiť sumu na prevádzku takmer o pol milióna eur prostredníctvom úspor na pohonných hmotách pri brzdení a rozbiehaní,“ vysvetlil DPB.

Výhodu vidí aj v tom, že sa cestujúcim skráti jazdná doba, a to približne o desať percent v časoch mimo dopravnej špičky. Zmena by tiež mala priniesť menej emisií v hlavnom meste.

Podobne funguje MHD aj v iných zahraničných, ale aj slovenských mestách. „Napríklad v Nitre podobné opatrenie šetrí financie dopravcov už dnes,“ dodal DPB.

„Pre cestujúcich stojacich viditeľne na zastávke sa nič nemení. Vozidlo v takomto prípade zastaví na zastávke automaticky, rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky. Pred vystupovaním musí cestujúci vždy včas stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo stop,“ vysvetlil.

Cestujúcich budú v prechodnom období dvoch mesiacov nepretržite informovať, a to ako vo vozidlách MHD, tak aj na zastávkach.

Tzv. vysokoškolský grafikon

Od 13. februára sa obnoví tzv. vysokoškolský grafikon, teda premávka linky 184 a viac spojov pribudne na linkách 31, 39 a 87.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny