Na hlavný obsah

Brazílska polícia bude vyšetrovať úmrtie detí amazonského kmeňa

Prezident Lula hovoril o genocíde.

Brazílska polícia bude vyšetrovať úmrtie detí amazonského kmeňa
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ CHOQUEI

Brazílska federálna polícia bude vyšetrovať úmrtie detí amazonského kmeňa Janomamov (tiež Yanomamiovia), ku ktorým podľa novej ľavicovej vlády zrejme prispelo správanie predchádzajúceho krajne pravicového kabinetu Jaira Bolsonara.

Podľa agentúry Europa Press to oznámil minister spravodlivosti Flávio Dino. Polícia povedie vyšetrovanie úradníkov na „všetkých úrovniach“ pre podozrenie zo zanedbania lekárskej starostlivosti, ale aj pre spôsobenie humanitárnej krízy v dôsledku nelegálnej ťažby v oblastiach obývaných týmito indiánmi. Tie cez víkend navštívil aj prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý ich situáciu označil za genocídu.

Ministerstvo pre domorodé národy, zriadené tento mesiac novou vládou, pred niekoľkými dňami oznámilo, že v kmeni Janomamov za predchádzajúce štyri roky Bolsonarovej vlády zomrelo 570 detí mladších ako päť rokov na liečiteľné choroby, podvýživu a malformácie spôsobené ortuťou či ďalšími toxickými kovmi používanými pri ilegálnej ťažbe v oblastiach obývaných indiánmi.

Minister spravodlivosti Dino uviedol, že k úmrtiam detí a humanitárnej kríze tohto domorodého kmeňa zrejme prispeli úradníci predchádzajúcej vlády, ktorí zanedbali dodávky liekov či vakcín proti covidu-19 a nezabezpečili dostatočný prístup tamojších obyvateľov k zdravotnej starostlivosti.

Humanitárna kríza

„To, čo som videl v Roraime, je viac ako humanitárna kríza, to je genocída. Úmyselný zločin proti Janomamom spáchaný vládou necitlivou na utrpenie brazílskeho ľudu, „napísal v nedeľu (22. 1.) na twitteri brazílsky prezident Lula s odvolaním sa na vládu svojho predchodcu Bolsonara. Komentoval sobotňajšiu (21. 1.) návštevu preplnenej kliniky pre pacientov z kmeňa Janomamov v Boa Viste, metropole brazílskeho štátu Roraima.

Minister Dino uviedol, že polícia bude venovať pozornosť tiež nelegálnej ťažbe v brazílskej Amazónii. K jej rozšíreniu podľa neho prispel Bolsonaro. „Okrem ignorovania a zanedbania povinností je hlavnou príčinou tejto genocídy invázia 20 000 ilegálnych ťažiteľov. Ich prítomnosť vtedajší prezident podporoval. Títo baníci otrávili rieky ortuťou a spôsobili tak deštrukciu a smrť, „napísal tiež Lula cez víkend na twitteri.

V Brazílii, ktorá má viac ako 216 miliónov obyvateľov, žije asi 850 000 príslušníkov troch stoviek domorodých kmeňov. Ich združenie APIB už skôr tiež obvinilo Bolsonarovu vládu z „genocídy, etnocídy a ekocídy“. Z genocídy domorodého obyvateľstva a zločinov proti ľudskosti niektoré združenia Bolsonara obvinila aj na Medzinárodnom trestnom súde (ICC).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet