Na hlavný obsah

Británia začne s výcvikom ukrajinských vojakov

Výcvik sa týka obsluhy tankov a húfnic.

Británia začne s výcvikom ukrajinských vojakov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Spojené kráľovstvo začne v najbližších dňoch s výcvikom ukrajinských vojakov v súvislosti s plánovanou dodávkou tankov Challenger 2 a samohybných húfnic AS90. Oznámila to v noci na nedeľu (15. 1.) kancelária britského premiéra Rishiho Sunaka.

Dodávky 14 moderných tankov Challenger 2 potvrdil Sunak v sobotu (14. 1.) v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Nasledovať bude dodávka okolo 30 samohybných húfnic AS90, na ktorých obsluhu treba päť ľudí.

Podrobnosti podľa vyhlásenia premiérovej kancelárie v pondelok (16. 1.) v Dolnej snemovni predstaví britské ministerstvo obrany. Výcvik na obsluhu tankov a húfnic sa začne v Británii v nasledujúcich dňoch, uviedla kancelária.

„Podľa premiéra dlhá a statická vojna prospeje iba Rusku. Preto bude spoločne so svojimi ministrami v nasledujúcich dňoch a týždňoch rokovať s našimi spojencami po celom svete, aby zvýšil tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina a zabezpečil lepšiu budúcnosť Ukrajine,“ uviedol vládny hovorca vo vyhlásení.

„S tým, ako sa blíži začiatok druhého roka, keď Ukrajinci žijú pod neustálym ruským bombardovaním, je premiér odhodlaný v tejto vojne zabezpečiť Ukrajine víťazstvo,“ píše sa vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet