Na hlavný obsah

Britskí klimatickí aktivisti prestanú s blokádami ciest

Namiesto nich sa sústredia na získavanie podpory verejnosti.

Britskí klimatickí aktivisti prestanú s blokádami ciest
Archívna snímka - Členovia organizácie Extinction Rebellion. Foto: TASR/AP

Aktivisti britskej odnože globálneho klimatického hnutia Extinction Rebellion v nedeľu (1. 1.) oznámili, že dočasne prestanú organizovať blokády ciest a ďalšie podobné nátlakové akcie. Namiesto nich sa sústredia na získavanie širšej podpory verejnosti, informuje agentúra Reuters.

Organizuje demonštrácie a kampane občianskej neposlušnosti a priamej akcie zamerané proti vládam, finančným inštitúciám, energetickým firmám a mediálnym organizáciám. Pomocou nich chcú dosiahnuť zintenzívnenie boja proti globálnemu otepľovaniu.

Aktivisti v posledných štyroch rokoch uskutočnili opakované blokády dôležitých ciest a mostov v Londýne a ropných rafinérii. Okrem iného rozbili okná na centrále Barclays bank a postriekali červenou farbou budovu britského ministerstva financií.

V prvý deň roka 2023 skupina Extinction Rebellion UK zverejnila vyhlásenie s názvom „Končíme“. Priznala v ňom, že doterajšia kampaň priamej akcie dokázala zmeniť len málo a emisie skleníkových plynov naďalej stúpajú.

„Teraz, keď vítame nový rok, robíme kontroverzné rozhodnutie dočasne prestať uplatňovať ako svoju hlavnú taktiku narušovanie verejného poriadku,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina sa namiesto toho sústredí na získavanie ďalších stúpencov a na rozširovanie svojho spoločenského vplyvu. Jej cieľom však naďalej zostáva boj za „spravodlivú spoločnosť, ktorá zapracuje na ukončení éry fosílnych palív“.

„Tento rok budeme dávať prednosť účasti (na protestoch) pred zatýkaním, vzťahom pred blokovaním ciest, pričom budeme jednotní a nebude nás možné ignorovať,“ píše sa vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet