Na hlavný obsah

Britskí záchranári pokračujú v štrajkoch

Tiesňové linky fungujú v obmedzenom režime.

Britskí záchranári pokračujú v štrajkoch
Pracovníci záchrannej zdravotnej služby v Británii. Foto: TASR/AP

Tisícky pracovníkov záchrannej služby a pohotovosti v pondelok (23. 1.) v Spojenom kráľovstve štrajkujú za lepšie platové podmienky. Volanie na tiesňovú linku pre život ohrozujúce zdravotné ťažkosti síce pracovníci vybavia, menej závažné prípady však možno zostanú bez odozvy.

Upozornil na to server stanice BBC, ktorá zároveň varovala pred vlnou chladného až mrazivého počasia a s ním súvisiacich úrazov.

Pred ďalším narušením chodu zdravotnej starostlivosti v súvislosti so štrajkom v Anglicku a časti Walesu varoval britský minister zdravotníctva Steve Barclay. Akciu pracovníkov záchrannej služby označil za „obrovské sklamanie“. Dodal však, že s odbormi ďalej rokuje.

Vláda hovorí „o všetkom možnom, len nie o platoch“, povedala v nedeľu (22. 1.) stanici Sky šéfka odborov Unite Sharon Grahamová. Podľa šéfky odborov Unison má vláda riešenie situácie „priamo pred nosom“.

Zamestnanci britského štátneho zdravotníckeho systému (NHS) v Anglicku a Walese – vrátane zdravotných sestier – už dostali priemerné zvýšenie o 4,75 %, píše BBC. Kabinet vo Walese zdravotníkom tiež ponúkol jednorazový bonus výmenou za zrušenie štrajku, čo však odbory odmietli.

V Škótsku časť odborov prijala ponuku na zvýšenie platov v priemere o 7,5 percenta. V Severnom Írsku vláda ponúkla, že poskytne 4,5-percentné zvýšenie platov so spätnou platnosťou od apríla 2022. To však pre väčšinu zamestnancov znamená zvýšenie pod úrovňou inflácie.

Vážne problémy v zdravotníctve

Britské zdravotníctvo sa v súčasnosti potýka s vážnymi problémami. Milióny pacientov čakajú na prijatie v nemocniciach, neúmerne dlho trvá aj preberanie naliehavých prípadov. V decembri napríklad na pohotovostné ošetrenie muselo v Anglicku dlhšie ako 12 hodín čakať 54 000 ľudí.

V časoch pred pandémiou bol ich počet prakticky na nule, uvádzajú dáta NHS. Na príchod sanitky museli ľudia s ťažkosťami, ako je infarkt alebo mŕtvica, v decembri čakať v priemere viac ako 90 minút. Cieľový priemerný čas je pritom 18 minút, napísal server CNN.

NHS pred katastrofálnym stavom nevaruje prvýkrát. „Tentoraz je to však iné,“ povedal CNN Peter Neville, lekár, ktorý v NHS pracuje od roku 1989. „Ešte nikdy sme na tom neboli tak zle,“ dodáva.

Štrajky v nasledujúcich týždňoch v Británii, ktorá sa potýka s vysokou infláciou, ohlásili aj ďalší pracovníci verejného sektora, vrátane zdravotníkov, učiteľov či zamestnancov železníc. Zatiaľ najrozsiahlejší štrajk v zdravotníctve počas terajších sporov o výšku platov oznámili odbory na 6. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet