Na hlavný obsah

Britský minister dopravy potvrdil doteraz najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine

Ten bude zahŕňať aj stovky obrnených vozidiel, pontóny alebo náboje.

Britský minister dopravy potvrdil doteraz najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine
Britský tank Challenger 2. Foto: Cpl Si Longworth RLC/MOD

Britský minister obrany Ben Wallace v pondelok (16. 1.) v parlamente oznámil detaily ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá je podľa neho doteraz najvýznamnejšia. Popri už v sobotu (14. 1.) potvrdenej dodávke 14 moderných tankov Challenger 2 bude terajší balík zahŕňať aj stovky obrnených vozidiel, pontóny alebo náboje.

Wallace tiež vyzval Nemecko, aby povolilo dodávky tankov Leopard na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters. Britskej vláde za najnovšiu pomoc na twitteri poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Wallace v parlamente podotkol, že rozhodnutie poslať Ukrajine moderné tanky je „patričnou reakciou na rastúcu ruskú agresiu a ostreľovanie,“ píše denník The Guardian. Prisľúbená zásielka vojenského materiálu „výrazne zvýši schopnosť Ukrajiny“ brániť sa ruskej invázii, uviedol Wallace. „Môžu tak nielen prežívať, ale vyháňať ruské sily z ukrajinského územia,“ cituje ministra The Guardian.

Balík bude obsahovať osem samohybných húfníc AS90, prostriedky na prekonávanie mínových polí, viac ako 100 000 delostreleckých nábojov, stovky rakiet alebo náhradné diely na obnovu až 100 ukrajinských tankov a bojových vozidiel pechoty, píše Reuters.

„Poľsko má zjavne veľký záujem darovať niekoľko Leopardov (Ukrajine), rovnako ako Fínsko,“ uviedol Wallace. „Závisí to od rozhodnutia nemeckej vlády; nielen či Nemci dodajú svoje vlastné tanky Leopard, ale aj to, či dajú povolenie ostatným,“ dodal britský minister obrany.

Zelenskyj sa poďakoval

„Tanky, obrnené vozidlá a ťažká technika sú presne to, čo Ukrajina potrebuje na obnovenie svojej územnej integrity. Ďakujem Rishimu Sunakovi, ďakujem Benovi Wallaceovi, ďakujem britskému ľudu za tento príspevok k nášmu spoločnému víťazstvu nad tyraniou, „napísal Zelenskyj.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo takmer pred 11 mesiacmi, vlani 24. februára. Západné krajiny Kyjevu poskytujú humanitárnu, finančnú aj vojenskú pomoc. Až doteraz Západ poskytoval len tanky ešte sovietskej konštrukcie či ich modernizované verzie. Nedávno Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty oznámili, že dodajú Kyjevu svoje bojové vozidlá pechoty a prieskumné obrnené vozidlá.

Británia bude s Challengermi 2 zrejme medzi prvými krajinami, ktoré Ukrajine poskytnú na Západe vyrobené tanky. Poľsko minulý týždeň oznámilo, že v rámci medzinárodnej koalície odovzdá Ukrajine rotu nemeckých tankov Leopard 2. Podobný zámer má podľa Wallaca aj Fínsko. Odovzdanie v Nemecku vyrobených strojov však podlieha súhlasu Berlína.

Rozsah ďalšej pomoci Ukrajine bude podľa Wallaca jasnejší po piatkovej koordinačnej schôdzke v nemeckom Ramsteine. Situáciu by mohlo skomplikovať oznámenie nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej, že odstupuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet