Na hlavný obsah

Sunak pre pochybenie pri platbe daní odvolal z vlády predsedu Konzervatívnej strany

Zahawiho odvolanie žiadala aj opozícia.

Sunak pre pochybenie pri platbe daní odvolal z vlády predsedu Konzervatívnej strany
Predseda Konzervatívnej strany Nadhim Zahawi. Foto: Twitter/Reuters

Britský premiér Rishi Sunak v nedeľu (29. 1.) odvolal z vlády predsedu Konzervatívnej strany Nadhima Zahawiho pre jeho pochybenie pri platbe daní. Podľa nezávislého vyšetrovania Zahawi vážne porušil ministerský kódex, uviedla agentúra Reuters. Zahawiho odvolanie žiadala aj opozícia.

Pochybnosti vyvolalo vyrovnanie s britským daňovým úradom v čase, keď bol Zahawi ministrom financií. Podľa médií išlo o zhruba päť miliónov libier (5,69 milióna eur) a politik zaplatil aj pokutu. Zahawi tvrdí, že nesprávne daňové priznanie podal neúmyselne.

V liste, ktorý poslal Zahawimu, premiér tvrdí, že je jasné, že správanie predsedu Konzervatívnej strany predstavuje „vážne porušenie ministerského kódexu“.

Podľa Sunakovho poradcu pre etiku Laurieho Magnusa, ktorý viedol vyšetrovanie, Zahawiho počínanie „zaostávalo za vysokým štandardom správania“, ktoré premiér očakáva od členov svojej vlády.

Podľa Magnusa nekonal Zahawi ako „poctivý, otvorený a príkladný vodca“. Magnus politikovi okrem iného vyčítal, že dlhý čas na verejnosti popieral, že rokoval o daňovom vyrovnaní s úradmi.

Podľa Sunaka mal byť však Zahawi hrdý na svoje výsledky v predchádzajúcich konzervatívnych kabinetoch, kde pôsobil okrem iného ako minister financií od júla do septembra 2022.

Zahawi v liste, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach, poďakoval premiérovi za milé slová. Vyjadril však znepokojenie nad tým, ako sa zachovala tlač v jeho kauze v posledných týždňoch.

Predsedom konzervatívcom sa stal vlani

Predsedom konzervatívcov, teda nie najvyšším predstaviteľom strany, ale politikom zodpovedným za vnútorné fungovanie strany alebo činnosť volebného štábu, ktorého vymenuje stranícky líder, sa päťdesiatpäťročný Zahawi stal vlani v októbri.

Zároveň vďaka tejto funkcii tradične obsadil kreslo ministra bez portfólia. Predtým bol vo vláde Borisa Johnsona od septembra 2021 do júla 2022 ministrom školstva a potom ministrom financií.

V kabinete zostal po Johnsonovom páde, kedy sa neúspešne uchádzal o post straníckeho lídra (vypadol už v prvom kole), za Liz Trussovej ale zastával nižšie vládne funkcie.

Poslancom je od roku 2010, v rovnakom roku sa stal členom Konzervatívnej strany. Patril k prvým konzervatívnym politikom, ktorí vlani v lete volali po Johnsonovom na odchod z premiérskeho úradu, na rezignáciu ho vyzval iba 36 hodín po tom, ako v 5. júla 2022 nahradil čele ministerstva financií Rishiho Sunaka.

Zahawi sa narodil 2. júna 1967 v kurdskej rodine v irackom Bagdade, v Británii žije od 70. rokov. Vyštudoval chemické inžinierstvo na londýnskej University College London (UCL).

V roku 2000 spoluzaložil agentúru pre výskum verejnej mienky YouGov a v rokoch 2005 až 2010 bol jej generálnym riaditeľom. Potom bol riaditeľom v spoločnosti Gulf Keystone Petroleum, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy v irackom Kurdistane. Je ženatý a má tri deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet