Na hlavný obsah

Britský premiér Sunak dostal pokutu, pri nakrúcaní videa v aute nemal pás

Výška pokuty zatiaľ nie je známa.

Britský premiér Sunak dostal pokutu, pri nakrúcaní videa v aute nemal pás
Na snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak v piatok (20. 1.) dostal pokutu, pretože pri nakrúcaní videa na svoj instagramový profil nemal v idúcom aute zapnutý bezpečnostný pás. Výška pokuty zatiaľ nie je známa. Za nezapnutý pás však hrozí v Anglicku pokuta až 100 libier na mieste a až 500 libier na súde v prípade, že sa dotyčný rozhodne odvolať a je uznaný vinným.

Informovala o tom stanica Sky News. Sunak sa za svoje konanie ospravedlnil a oznámil, že pokutu zaplatí.

Inkriminované video na premiérovo instagramovom profile už nie je. Sunak na ňom hovoril o najnovšom programe britskej vlády na zníženie nerovnosti medzi regiónmi, ktorý bol kľúčovou súčasťou kampane konzervatívcov pred voľbami v roku 2019, do ktorých stranu viedol ešte bývalý premiér Boris Johnson.

Sunak video nakrúcal v Lancashire počas cesty po severnom Anglicku. Pokutu musia zaplatiť do 28 dní od prijatia oznámenia, alebo sa musia odvolať.

Pokutu dostal Sunak aj v roku 2020 za porušenie pravidiel lockdownu počas pandémie covidu-19, keď sa zúčastnil na narodeninovej oslave expremiéra Johnsona v Downing Street. Opoziční Liberálni demokrati vo vyhlásení uviedli, že „Sunak preukázal, že pravidlami pohŕda rovnako ako Johnson“. Sunak a Johnson sú jedinými britskými premiérmi, ktorí vo výkone funkcie dostali pokutu, píše BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet