Na hlavný obsah

Bulharskí socialisti neuspeli s pokusom o zostavenie vlády

Krajina smeruje k voľbám.

Bulharskí socialisti neuspeli s pokusom o zostavenie vlády
ulharský prezident Rumen Radev (vpravo) si podáva ruku s líderkou bulharských socialistov Korneliou Ninovovou po tom, ako jej odovzdal poverenie na zostavenie novej vlády v Sofii 16. januára 2023. Foto: TASR/AP

Bulharská socialistická strana (BSP) neuspela s pokusom o vytvorenie vlády s dostatočnou podporou v parlamente. Oznámila to v piatok (20. 1.) podľa agentúry Reuters predsedníčka socialistov Kornelija Ninovová. Balkánsku úniu tak zrejme čakajú ďalšie voľby, už piate počas posledných dvoch rokov.

Socialisti nedokázali využiť poverenie prezidenta Rumena Radeva na vytvorenie vlády. Očakáva sa, že krajinu čakajú ďalšie voľby, pretože bol vyčerpaný podľa ústavy posledný, tretí pokus o zostavenie nového kabinetu.

Predchádzajúce predčasné voľby sa v Bulharsku konali vlani v októbri a skončili sa bez jasného víťaza. V krajine teraz vládne prechodný kabinet.

Pred socialistami neuspeli pri formovaní vlády dve najsilnejšie strany v parlamente – stredopravé zoskupenie Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bývalého dlhoročného premiéra Bojka Borisova a centristická formácia Pokračujeme v zmene (PP) expremiéra Kirila Petkova.

Prezident Radev teraz musí podľa ústavy rozpustiť parlament a vyhlásiť ďalšie predčasné voľby, pravdepodobne na koniec marca alebo začiatok apríla, uviedla agentúra DPA.

Najchudobnejšia krajina EÚ trpí politickou nestabilitou od masových protikorupčných demonštrácií v roku 2020. Bulharsko bolo počas posledných dvoch rokov väčšinou riadené úradníckymi kabinetmi, pretože neexistovala stabilná zvolená koalícia. Ani súčasné volebné preferencie nedávajú prílišné nádeje na vytvorenie vládnej väčšiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet