Na hlavný obsah

Na expolicajta Kučerku môžu vydať medzinárodný zatykač

Opäť neprišiel na súd pre údajnú chorobu.

Na expolicajta Kučerku môžu vydať medzinárodný zatykač
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kedysi bol vyšetrovateľom v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), teraz mu hrozí zatykač. Marián Kučerka ani vo štvrtok (12. 1.) neprišiel na súd, ktorý má rozhodnúť o jeho odvolaní. Expolicajt je v Sarajeve, kde ochorel. Senát jeho ospravedlnenie neuznal a dal mu pokutu 1 000 eur.

Kučerku zatkli pred vyše dvoma rokmi počas akcie Judáš. Tá sa týka aj úplatkov v bezpečnostných zložkách. Vlani v marci dostal 11-ročný trest. Odvolal sa, no už druhýkrát neprišiel na súd. Tentoraz ochorel v Sarajeve. Sudca mu dal ešte šancu.

„Budúci týždeň sa zúčastní verejného zasadnutia, a keď sa nezúčastní, tak bude vydaný medzinárodný zatykač aj európsky zatykač,“ skonštatoval predseda senátu Najvyššieho súdu (NS) Juraj Kliment.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za vlaňajšiu novembrovú neúčasť dostal 500-eurovú pokutu, za tú štvrtkovú, raz toľko. Senát navyše zváži aj konanie ako proti ušlému. „Pokiaľ sa obžalovaný objektívne nemôže dostaviť na úkon trestného konania, pretože mu to napríklad zdravotný stav neumožňuje, tak voči nemu takéto opatrenia prípustné nie sú,“ podotkol Kučerkov obhajca Martin Bezák.

„Zo všetkých tých okolností aj z predchádzajúceho ospravedlnenia obžalovaného, jednak aj jeho konania v inej trestnej veci, kde tiež sa podľa môjho názoru správa obštrukčne a tohto aktuálneho, nazvem to tripu do Bosny a Hercegoviny, je tam podľa môjho názoru jednoznačný záver, že sa chce vyhýbať trestnému stíhaniu,“ povedal dozorujúci prokurátor Matúš Harkabus.

Expolicajta neprávoplatne odsúdili za prijatie úplatku. Ide o prípad, ktorý sa týka rodinného príbuzného poslanca Petra Žigu. Štefana Žigu súdia za to, že si kúpil beztrestnosť aj u vtedajšieho vyšetrovateľa Kučerku.

„Pokiaľ slobodný človek, ktorý nie je pre nič odsúdený a prezumuje sa jeho nevina, tak niekam vycestuje, tak to normálne legálna činnosť,“ podotkol Bezák.

Na Balkáne je aj Kaľavský

V Bosne a Hercegovine sa ukrýva aj Ján Kaľavský. Tiež pôsobil v elitnom útvare a súdia ho za korupciu. Keďže tam požiadal o azyl, s jeho vydaním neuspeli. Nie je známe, či sa s ním Kučerka stretol, a či tiež zvolí cestu azylu.

„Špekulujeme, čo by sa stalo, nevieme. V zásade azylové konanie vždy pozdrží vydávací proces,“ skonštatoval Harkabus.

Expolicajt je z prijatia úplatku obvinený aj v korupčnom prípade poslanca Martina Borguľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko