Na hlavný obsah

Bývanie v podnájme bude ešte drahšie

Najviac zdraželo v Bratislave a Košiciach.

Prenájom niektorých dvojizbových bytov v hlavnom meste atakuje hranicu 1 000 eur za mesiac. Nájmy zdraželi približne o 30 percent. Ľudia, ktorí nebývajú vo vlastnom alebo si hľadajú strechu nad hlavou, sa musia pripraviť na ďalšiu vlnu zdražovania. Prísť by mala už v lete.

Dvojizbový byt v Bratislave maximálne do 750 eur vrátane energií. Takú požiadavku mal pri opakovanom hľadaní podnájmu Branislav z Prievidze, ktorý sa pre prácu sťahuje do Bratislavy.

„Ceny dvojizbových bytov boli naozaj rôzne, záležalo aj od lokality, ale niektoré naozaj prestrelili. Nakoniec sa mi to podarilo až na zhruba šiesty pokus zohnať ubytovanie v Bratislave, ktoré budem mať zhruba v podstate 15-20 minút od práce mestskou dopravou,“ priblížil Branislav.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nájmy zlacneli naposledy v roku 2020, keď počas pandémie covidu dopyt výrazne klesol. To sa však medzičasom zmenilo. Ceny nájmov pritom vzrástli naprieč celou krajinou. Najviac však v Košiciach a v Bratislave. Za zdražovaním nie je len zvýšený dopyt.

„Vplyvom energetickej krízy, vplyvom utečencov z Ukrajiny, vplyvom vysokej inflácie sa ceny nájmov zvýšili a už sú vyššie ako v predcovidovom období,“ vysvetlil Viktor Obtulovič, odborník na realitný trh.

Dostupnejším bývaním majú byť plánované štátne nájomné byty. Na rozdiel od komerčných nájmov, by mali byť lacnejšie, čo trh s bežnými nájomnými bytmi výrazne neovplyvní. O štátne bývanie je záujem veľký. Počet nezáväzných žiadostí už teraz prevýšil samotnú ponuku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika