Na hlavný obsah

Ceny plynu pre domácnosti vzrastú o 16 percent

Informoval o tom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Ceny plynu pre domácnosti vzrastú o 16 percent
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Ceny za dodávky plynu pre domácnosti a vybraných zraniteľných odberateľov sa tento rok v priemere zvýšia o necelých 16 percent. V stredu (4. 1.) o tom informoval hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

Vplyvom nárastu trhových cien plynu podľa ÚRSO dochádza k celkovému zvýšeniu regulovaných poplatkov za distribúciu plynu pre všetkých odberateľov v priemere o 20 % a maximálnych regulovaných koncových cien plynu pre zraniteľných odberateľov vrátane domácností v priemere asi o 200 %.

Na základe mimoriadnych opatrení, ktoré prijala vláda, je tak nárast cien podľa úradu nižší než celkový rast cien plynu.

Zatiaľ čo úroveň infraštruktúrnych nákladov na prevádzku distribučnej siete ostáva stabilná, výrazne narástli náklady na nákup zemného plynu na účely pokrytia fyzických strát v distribučnej sieti. Regulované poplatky za prepravu plynu pre domácnosti v porovnaní s rokom 2022 ostávajú nezmenené.

Ďalšia časť celkovej ceny plynu, maximálna regulovaná cena za jeho dodávku pre domácnosti a iné skupiny zraniteľných odberateľov na rok 2023 podľa Igaza vzrastie v priemere o viac ako trojnásobok v porovnaní s rokom 2022.

„Úrad zohľadnil v regulovaných cenách dodávky plynu oprávnené náklady dodávateľov na nakúpený plyn pre svojich zraniteľných odberateľov v súlade s platnou legislatívou. Dodávatelia totiž nakupujú plyn na voľnom trhu, kde trhové ceny plynu za rozhodujúce obdobie vzrástli v priemere o viac ako 350 %,“ zdôraznil Igaz.

Mimoriadne opatrenia

Podčiarkol, že v prípade domácností a vybraných skupín zraniteľných odberateľov sú dodávatelia povinní uplatniť cenníky za dodávku plynu podľa mimoriadnych opatrení vlády SR. Tie majú prednosť pred regulovanými cenami za dodávku plynu stanovenými úradom v cenových rozhodnutiach na rok 2023.

Ostatné regulované poplatky – za distribúciu a prepravu plynu – sa aj v prípade domácností uplatnia na základe cenových rozhodnutí úradu a legislatívneho rámca cenovej regulácie dodávok plynu pre zraniteľných odberateľov úradu na rok 2023.

Na základe toho sa celková koncová cena zemného plynu pre domácnosti na rok 2023 zmení v porovnaní s rokom 2022 v priemere o necelých 16 %.

„Úrad nemá kompetenciu na právne záväzný výklad daných mimoriadnych opatrení. Avšak našou snahou je prispieť k lepšej orientácii odberateľov v uplatňovaných cenách a podmienkach v regulovaných odvetviach,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

„Odporúčame odberateľom pozorne preskúmať opatrenia vo všeobecnom hospodárskom záujme a nariadenie vlády SR. Ale aj sledovať zverejnené cenníky za dodávku zemného plynu. A dôsledne uplatňovať svoje práva u dodávateľov zemného plynu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika