Na hlavný obsah

Chorvátsko oslavuje vstup do schengenského priestoru

Taktiež začína v krajine platiť euro.

Chorvátsko oslavuje vstup do schengenského priestoru
Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič a slovinská ministerka verejnej správy Sanja Ajanovičová Hovniková. Foto: TASR/AP

Chorvátsky premiér Andrej Plenković v nedeľu (1. 1.) privítal predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú na hraničnom priechode so Slovinskom, aby spoločne oslávili vstup Chorvátska do schengenského priestoru voľného pohybu.

Závory na hraničných priechodoch sa zdvihli úderom polnoci. Krajina oslavuje tiež vstup do eurozóny a minister financií a šéf centrálnej banky v Záhrebe symbolicky vybrali eurá z bankomatu, informovali chorvátske médiá.

Chorvátsko sa na Nový rok stalo súčasťou schengenského priestoru a na hraniciach so Slovinskom a Maďarskom preto sa zrušili hraničné kontroly. Po vstupe do Schengenu a prijatí jednotnej európskej meny má Záhreb veľké očakávania pokiaľ ide o rozvoj cestovného ruchu, na ktorom ekonomika štvormiliónovej krajiny z veľkej časti stojí.

Von der Leyenová dnešok označila za historický deň a dôvod na oslavy a hrdosti, že ľudia budú môcť prechádzať hranicou bez kontrol. „Je tu tiež zavedenie eura. Chorváti si budú navždy pamätať deň, keď prvýkrát zaplatili eurom. Je to druhá svetová mena, ktorá nás vo svete robí silnejšími,“ dodala šéfka EK.

Spolu s ňou dorazila na hraničný priechod Obrežje/Bregana aj slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová, ktorá vyjadrila radosť z toho, že medzi Slovinskom a Chorvátskom opäť nebudú hraničné kontroly, ako tomu bolo v časoch bývalej Juhoslávie.

Po presune do Záhrebu by von der Leyenová a premiér Plenković mali na centrálnom Námestí bána Jelačiča vypiť kávu a zaplatiť za ňu symbolicky eurom.

Chorvátsko sa stalo 27. členom schengenského priestoru a kontroly sa rušia na viac ako 70 hraničných priechodoch. Odpadajú tiež pri cestách lodí medzi Chorvátskom a Talianskom.

Letiskové kontroly dokladov pri cestovaní medzi krajinami Schengenu a Chorvátskom skončia až k 26. marcu. Záhreb zároveň prevzal zodpovednosť za približne 1350 kilometrov dlhú novú vonkajšiu hranicu schengenského priestoru s Bosnou a Hercegovinou, Srbskom a Čiernou Horou.

Prechod na eurá

S príchodom Nového roka začala v Chorvátsku tiež platiť jednotná európska mena euro. Minister financií Marko Primorac tento krok oslávil s guvernérom centrálnej banky Borisom Vujčičom. Obaja z bankomatu vybrali po 50 eur.

„Som hrdý, že sme za menej ako desať rokov od vstupu do Európskej únie dosiahli ďalší strategický cieľ a že je Chorvátsko od dnes tiež členom eurozóny,“ uviedol podľa stanice N1 Primorac s tým, že euro predstavuje „pevný základ stability“ v terajších „búrlivých časoch“.

Vujčić označil možnosť výberu eur z chorvátskeho bankomatu za „skvelý pocit“. „Budeme odolnejší voči krízam a príťažlivejší pre investície a podnikanie,“ dodal.

Podľa stanice N1 bankomaty v hlavnom meste Záhrebe prešli na eurá bez ťažkostí. Naopak, výpadky hlásiviacero mobilných aplikácií internetového bankovníctva, uviedol Index.hr.

Eurozóna sa rozšírila prvýkrát od roku 2015, keď spoločnú menu zaviedla Litva. Chorvátsko sa stalo jej dvadsiatym členom. Výmenný kurz pre zavedenie eura je pevne stanovený: jedno euro predstavuje 7,5345 tony.

Do 14. januára 2023 platí prechodné obdobie, počas ktorého bude stále možné platiť kunami. Až do konca roku 2023 pôjde kuny meniť zadarmo v chorvátskych bankách, daňových úradoch a poštových pobočkách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet