Na hlavný obsah

Cigarety v Čechách zdražejú minimálne o štyri koruny

V dôsledku zvýšenia daní.

Cigarety v Čechách zdražejú minimálne o štyri koruny
Ilustračná snímka - Balík cigariet. Foto: pixabay.com

Krabička cigariet tento rok v Českej republike zdražie najmenej o štyri koruny (asi 17 centov. A to v dôsledku zvýšenia spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Cigarety s vyššou cenou sa začnú predávať v obchodoch v prvom štvrťroku tohto roka.

Predaj výrobkov s minuloročnými cenami sa musí skončiť do konca marca. Vyplýva to z vyjadrení hovorcov British American Tobacco Czech Republic (BAT) a českej pobočky Japan Tobacco International (JTI).

Zvýšenie spotrebnej dane vychádza z daňového balíčka, s ktorým prišla predchádzajúca vláda Andreja Babiša v roku 2020, keď ho schválila aj Poslanecká snemovňa. Podľa návrhu zákona sa má daň v rokoch 2021 až 2023 zvyšovať približne o päť percent ročne.

Najvyšší skok v cene zaznamenali v roku 2020, keď sa daň zvýšila o desať percent. V roku 2022 priniesla daň z tabakových výrobkov do štátneho rozpočtu 59,35 miliardy korún (zhruba 2,47 miliárd eur), zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 56,22 miliardy korún (zhruba 2,34 miliárd eur).

Hlavný ekonóm BH Securities Štěpán Křeček upozornil, že minuloročný výnos spotrebnej dane z tabakových výrobkov zostal pod očakávaniami štátu.

Jedným z dôvodov je podľa neho to, že po opakovanom zvýšení sadzby spotrebnej dane sa znížil cenový rozdiel medzi krabičkou cigariet v Českej republike a v Nemecku a Rakúsku. Tým pádom chodilo do Čiech menej Nemcov a Rakúšanov nakupovať lacnejšie tabakové výrobky.

Prechádzajú na iné tabakové výrobky

Hovorca JTI Jiří Sochor uviedol, že v tomto roku sa očakáva pokračovanie dlhodobého trendu, keď ľudia pre nižšie zdanenie prechádzajú na lacnejšie cigarety alebo na zahrievaný tabak, elektronické cigarety alebo nikotínové vrecúška.

Hovorca spoločnosti BAT Tomáš Tesař tiež uviedol, že podľa štatistík spoločnosti záujem o jej zariadenia na zahrievanie tabaku rastie. Na českom trhu predáva zariadenie glo, ktoré podľa Tesara ponúka fajčiarom výrazne lacnejšiu alternatívu ku klasickým cigaretám.

„Zatiaľ stále zostávajú na odporúčanej maloobchodnej cene 85 Kč (asi 3,54 eura), čo predstavuje rozdiel takmer 50 Kč (asi 2,08 eura) za krabičku v porovnaní s cigaretami. Vypočítali sme, že ak fajčiar prejde z cigariet na naše glo zariadenia, môže pri priemernej spotrebe ušetriť až 9 000 Kč (asi 375,25 eura) ročne,“ povedal.

Zariadenie IQOS predáva v Českej republike aj konkurenčná spoločnosť Phillip Morris, ktorá vo svojej výročnej správe z minulého roka uviedla, že počet užívateľov v Českej republike a na Slovensku bol v polovici roka 2022 približne 830 000. Na trhu je aj zariadenie blu spoločnosti Imperial Brands.

Carpenter dodal, že viac ako 100 000 dospelých fajčiarov v Českej republike prešlo na nikotínové vrecúška. Možno konštatovať, že prechod užívateľov na alternatívy je na českom trhu nevyhnutný.

Krabičky so starou daňou zlikvidujú

Sochor podotkol, že spoločnosti musia z obchodov stiahnuť krabičky s predchádzajúcou sadzbou dane a zlikvidovať ich. To je pre štát dosť nevýhodné vzhľadom na to, že vracia spotrebnú daň z likvidovaných cigariet. Ide o náročný logistický proces.

„Väčšina členských štátov EÚ už upustila od pevnej ceny na tabakovej nálepke a cena sa stanovuje elektronicky, prostredníctvom reklamy v novinách alebo podobne. Je to mimochodom výhodnejšie aj pre štát, pretože vyberie vyššiu sadzbu spotrebnej dane skôr. Súčasné trojmesačné prechodné obdobie už nie je potrebné,“ povedal.

Dodal, že spoločnosť vníma nelegálne pašované alebo falšované cigarety na českom trhu ako vážny problém. „Za týmto trendom vidíme dva hlavné dôvody. Vysokú infláciu a z nej vyplývajúcu snahu ušetriť, ako aj cenový rozdiel medzi Českou republikou a susedným Poľskom,“ povedal.

Poukázal tiež na to, že snaha ušetriť peniaze môže viesť ľudí ku kúpe falšovaných výrobkov. Podľa jeho slov by si ľudia mali uvedomiť, že takéto výrobky sa často vyrábajú za veľmi zlých hygienických podmienok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet