Na hlavný obsah

Čína pohrozila protiopatreniami za povinné testovanie cestujúcich

Viaceré štáty k nemu pristúpili pre nedostatok informácií o aktuálnej pandemickej situácii v Číne.

Čína pohrozila protiopatreniami za povinné testovanie cestujúcich
Zdravotníčka testuje cestujúcu prichádzajúcu z Číny na ochorenie COVID-19 v testovacej kabínke na letisku Charlesa de Gaulla pri Paríži. Foto: TAR/AP

Peking v utorok (3. 1.) odsúdil nariadenia viacerých krajín sveta, ktoré začali od cestujúcich z Číny požadovať test na koronavírus, a pohrozil recipročnými protiopatreniami. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi štáty, ktoré od ľudí prichádzajúcich z Číny začali nedávno vyžadovať negatívny výsledok testu na koronavírus, patria aj Spojené štáty, Kanada, Francúzsko či Japonsko. K tomuto kroku pristúpili po tom, ako v Číne po uvoľnení prísnych epidemiologických opatrení prudko vzrástol počet prípadov covidu.

„Niektoré krajiny prijali opatrenia, ktoré sú zamerané výlučne na cestujúcich z Číny,“ uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že zavedenie takýchto nariadení nie je nijako vedecky podložené. A že takéto praktiky považuje za „neakceptovateľné“.

Čínsky rezort diplomacie zároveň upozornil, že Peking môže v tejto situácii „prijať protiopatrenia na základe reciprocity“.

Nedostatok informácií

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však uviedla, že viaceré štáty k povinnému testovaniu cestujúcich pristúpili preto, lebo Peking neposkytuje dostatok informácií o aktuálnej pandemickej situácii v Číne.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová v utorok potvrdila, že Francúzsko bude ľudí prichádzajúcich z Číny testovať aj napriek nesúhlasu zo strany Pekingu. Podľa nej je toto opatrenie v záujme obyvateľov Francúzska.

AFP dodáva, že cestujúci z Číny budú musieť od štvrtka (5. 1.) vo Francúzsku predložiť negatívny výsledok antigénového alebo PCR testu na koronavírus vykonaný najviac 48 hodín pred odletom.

Aj po pristátí vo Francúzsku sa budú musieť náhodne vybraní cestujúci podrobiť testom. Výtery odobraté pasažierom s pozitívnym testom postúpia na sekvenovanie s cieľom odhaliť možnú prítomnosť nových variantov koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet