Na hlavný obsah

Čína vlani zaznamenala pokles počtu obyvateľov

A to prvýkrát za viac než 60 rokov.

Čína vlani zaznamenala pokles počtu obyvateľov
Na ilustračnej snímke dôchodca kráčajúci cez cestu. Foto: Unsplash

Počet obyvateľov Číny sa vlani znížil o približne 850 000. Ide po prvý pokles populácie za viac než 60 rokov. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré zverejnili v utorok (17. 1.). Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Čínsky štatistický úrad uviedol, že na konci roka 2022 žilo v krajine 1 411 750 000 obyvateľov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021 predstavuje pokles o približne 850 000. V Číne sa vlani narodilo 9,56 milióna detí a 10,41 milióna ľudí zomrelo.

Pôrodnosť v tejto krajine sa rekordne znížila a pracovná sila starne, píše AFP. Analytici upozorňujú, že to môže utlmiť hospodársky rast a zvýšiť tlak na verejné financie.

Experti Organizácie Spojených národov (OSN) predpovedajú, že populácia Číny sa do roku 2050 zmenší o až 109 miliónov ľudí. India by sa už tento rok mala stať najľudnatejšou krajinou sveta, píšu agentúry.

Agentúra Kjódó uvádza, že najľudnatejšou krajinou sveta sa India už stala. Reuters a AP však s odvolaním sa na expertov predpovedajú, že India s viac ako 1,4 miliardami ľudí prvé miesto zaujme v priebehu tohto roka.

Pokles zaznamenali naposledy v roku 1960

Čína pokles počtu obyvateľov naposledy zaznamenala v roku 1960, keď táto krajina zápasila s najväčším hladomorov v moderných dejinách, pripomína AFP.

Príčinou hladu, ktorý sa začal koncom 50. rokov minulého storočia, bola poľnohospodárska politika zakladateľa Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Mao Ce-Tunga.

Peking v roku 2016 po desaťročiach „politiky jedného dieťaťa“ zmenil pravidlá a umožnil rodinám, aby mohli mať dvoch potomkov. V roku 2021 dokonca povolil mať tri deti. Úbytok populácie sa však zastaviť nepodarilo, píše AFP.

Čínske úrady podľa agentúry AP nenaznačili, že by existovala súvislosť medzi populačným úbytkom a pandémiou ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet