Na hlavný obsah

Čína zablokovala na sociálnej sieti účty kritikov vládnej politiky boja proti covidu

Čína teraz bojuje so silnou covidovou vlnou.

Čína zablokovala na sociálnej sieti účty kritikov vládnej politiky boja proti covidu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Čína zablokovala alebo zrušila na sociálnych sieťach účty viac ako tisícky kritikov vládnej politiky boja proti koronavírusu. Vláda v Pekingu tri roky uplatňovala politiku nulového covidu. Tá bola založená na prísnych lockdownoch, opakovanom plošnom testovaní obyvateľstva na covid a cestovných reštrikciách.

Po pouličných protestoch Čína v decembri náhle zrušila takmer všetky opatrenia. To viedlo k rýchlemu šíreniu nákazy a preplneniu nemocníc.

Firma Weibo, ktorá prevádzkuje čínsku obdobu twitteru, uviedla, že zaznamenala 12 854 porušení pravidiel. A to vrátane útokov na expertov, akademikov a zdravotníkov, a vydala dočasné či trvalé zákazy pre 1 120 účtov.

Kontrolu nad internetom v krajine má vládnuca čínska komunistická strana. Tá nepripúšťa žiadnych otvorených kritikov a obmedzuje slobodu prejavu, pripomína agentúra AP.

Kritika koronavírusovej politiky sa týkala predovšetkým dlhých lockdownov, pri ktorých obyvatelia Číny nemohli opúšťať svoje domovy niekoľko týždňov, pričom mnohokrát im neboli adekvátne zabezpečené dodávky potravín a lekárska starostlivosť.

Používatelia internetu tiež vyjadrovali rozhorčenie nad tým, že ľudia, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, a ich kontakty, prevážali do preplnených karanténnych centier, kde často vládli zlé hygienické podmienky.

Teraz Čína bojuje so silnou covidovou vlnou, ktorú však oficiálne čísla nezachytávajú. Národná zdravotnícka komisia v sobotu (7. 1.) podľa agentúry AP oznámila, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali tri nové úmrtia pacientov s koronavírusom, čím sa ich počet od začiatku pandémie zvýšil na 5 267.

Chystajú sa zrušiť opatrenia na hraniciach

Potvrdených prípadov nákazy Čína, ktorá má 1,4 miliardy obyvateľov, registruje od začiatku pandémie 482 057, píše AP. Pre porovnanie – Spojené štáty zaznamenali od začiatku pandémie viac ako 100 miliónov infekcií a vyše milióna úmrtí.

O rozsahu súčasnej epidémie covidu v Číne ale podľa AP vypovedajú čísla zverejňované niektorými miestnymi vládami. Provincia Če-ťiang na východe krajiny napríklad v utorok (3. 1.) uviedla, že denne registruje okolo milióna nových prípadov. Obavy, že Peking podhodnocuje svoje covidové štatistiky, vyjadrila už aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Napriek terajšej koronavírusovej kríze sa čínska vláda chystá v nedeľu (8. 1.) zrušiť väčšinu opatrení na svojich hraniciach, vrátane nutnosti karantény či PCR testov pri príchode do krajiny. Viaceré krajiny, vrátane USA, Británie, Francúzska či Nemecka, už oznámili, že budú vyžadovať od cestujúcich z Číny negatívne testy na koronavírus.

Čínska metropola Peking tiež v piatok (6. 1.) ohlásila, že prestane v školách v meste vyžadovať negatívny test na koronavírus, keď po novoročných prázdninách začne 13. februára zase vyučovanie.

Školy budú mať možnosť prejsť na online výučbu v prípade epidémie, majú ale nariadený rýchly návrat k prezenčnej výučbe, akonáhle to bude možné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet