Na hlavný obsah

Čo bude s geotermálnym vrtom v Čižaticiach pri Košiciach?

Cesta k jeho využitiu je však ešte dlhá.

Hoci podľa Košického samosprávneho kraja mali byť v lete známe bližšie informácie o vrte v Čižaticiach, stále nie sú. Prieskumné práce začiatkom roka potvrdili v lokalite pri Košiciach geotermálny zdroj. Cesta k jeho využitiu je však ešte dlhá a bude si zrejme vyžadovať ďalšie veľké investície.

V hĺbke 2 700 metrov je voda s teplotou viac ako 130 stupňov Celzia. Prietok dosahuje 50 000 litrov za hodinu. Ide o stabilný, obnoviteľný zdroj. Takéto boli aprílové informácie po ukončení vrtných skúšok. Detailnejšie výsledky testov, skutočný potenciál aj vhodný spôsob využitia mala podľa kraja objasniť štúdia realizovateľnosti.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, že štúdiu spracúvajú na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE). V apríli dostal informáciu, že to potrvá zhruba 4,5 mesiaca, no jej výsledok stále nemá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Našu aktivitu sme ukončili podľa platných zmlúv, korektným spôsobom, čiže všetky údaje sme odovzdali. Najbližšie by si mala u nás objednať územná samospráva ďalšiu aktivitu, ktorá by mala smerovať k posunutiu projektu ďalej,“ vysvetlil Michal Cehlár, dekan Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií na TUKE.

Podľa dekana je kľúčové vedieť, aký je zámer kraja. Jeho predseda dlhodobo presadzuje akvapark, no aj výrobu energie, teda geotermálnu elektráreň. Trnka potvrdil, že je za oba projekty.

Celkové náklady na geotermálnu elektráreň si podľa prepočtov žiadajú 20 miliónov eur. V závislosti od zdrojov financovania by mohla byť v prevádzke najskôr na jar v roku 2027.

Vrt za 2,3 milióna eur v Čižaticiach ukázal aj prítomnosť arzénu. Podľa kraja však projekty ohroziť nemôže. Dekan súhlasí, že sa dá riešiť jeho separáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny