Na hlavný obsah

Ďalšie spolkové krajiny v Nemecku rušia povinné rúška v MHD

Už skôr tak spravilo napríklad Bavorsko.

Ďalšie spolkové krajiny v Nemecku rušia povinné rúška v MHD
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/imago stock&people

Povinnosť nosiť rúška v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy zruší v priebehu januára a februára päť ďalších spolkových krajín Nemecka. Ide o Berlín, Brandenbursko, Durínsko, Mecklenbursko-Predpomoransko a Sasko. V noci na stredu (11. 1.) o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie krajinské vlády.

V Sasku nebudú rúška v MHD povinné od 16. januára. V Berlíne, Brandenbursku a Mecklenbursku-Predpomoransku od 2. februára. O deň neskôr ľudí od tejto povinnosti oslobodia aj v Durínsku.

V Durínsku sa zároveň ruší povinná izolácia pre osoby pozitívne testované na koronavírus. V Mecklenbursku-Predpomoransku plánujú predpísanú izoláciu zrušiť štyri týždne po tom, čo prestanú platiť povinné rúška v autobusoch a vlakoch.

Rúška už teraz netreba nosiť v MHD v troch nemeckých spolkových krajinách: v Bavorsku, Sasku-Anhaltsku a od nového roku ani v Šlezvicku-Holštajnsku.

„Durínsko je už niekoľko dní znova spolkovou krajinou s najnižšou sedemdňovou incidenciou (nákazy),“ zdôvodnila zmenu protipandemických opatrení tamojšia ministerka zdravotníctva Heike Wernerová. Dodala, že už týždne je stabilne na nízkej úrovni aj počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 a situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V utorok (10. 1.) sa incidencia nákazy na 100 000 obyvateľov pohybovala v Durínsku na úrovni 74,3, pričom celonemecký priemer predstavuje hodnotu 136,6.

Saská šéfka rezortu zdravotníctva Petra Köppingová priblížila, že podľa odporúčaní odborníkov sa smú preventívne opatrenia súvisiace s covidom odôvodňovať len preťažením zdravotníckeho systému. Dodala, že mnohé ukazovatele hovoria o pozitívnom vývoji pandemickej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet