Na hlavný obsah

Demolácia Lützerathu pokročila, polícia pokračuje s vypratávaním

Ostali už len dvaja aktivisti skrytí v tuneli.

Demolácia Lützerathu pokročila, polícia pokračuje s vypratávaním
Policajti odpratávajú klimatického aktivistu na fúriku z nemeckého Lützerathu. Foto: TASR/AP

Polícia prakticky dokončila vypratanie západonemeckého Lützerathu, keď sa jej podarilo dostať všetkých zvyšných demonštrantov z prístreškov na stromoch. Ekologickí aktivisti si ich vybudovali na protest proti demolácii tejto dediny pre rozširovanie hnedouhoľnej bane. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

V Lützerathe, ktorý sa v posledných dňoch stal v Nemecku symbolom boja proti zmene klímy, tak už zostáva len dvojica aktivistov v podzemnom tuneli.

„Považujem za hrozné, akému nebezpečenstvu sa títo ľudia vystavujú,“ povedal už v piatok (13. 1.) šéf polície v Aachene Dirk Weinspach, ktorý sa do tunela sám pozrel. Vôbec podľa neho nie je bezpečný. Kedy sa policajti pokúsia dvojicu dostať von, sa zatiaľ nevie.

Tisíce ľudí protestovali

V sobotu (14. 1.) neďaleko Lützerathu proti demolácii, ktorú už však takmer dokončili, protestovalo minimálne 15 000 ľudí, vrátane švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej. Časť demonštrujúcich sa však pokúsila dostať priamo do osady, čomu bránila polícia aj za použitia vodných diel a obuškov.

Tá v nedeľu (15. 1.) uviedla, že od stredy (11. 1.), keď Lützerath začala vypratávať, utrpelo vyše 70 policajtov zranenia, najviac z nich práve v sobotu. Zároveň však pripustila, že len za časť týchto zranení môžu priamo protestujúci. Niektorí policajti sa zranili napríklad pri pádoch v bahnitej pôde.

Od stredy sa začalo zhruba 150 trestných konaní pre odpor voči policajtom, ublíženie na tele či narúšanie verejného poriadku. Niektorí aktivisti cielene útočili na policajtov, tvrdia úrady. Aktivisti zase obviňujú políciu z prehnaného násilia, pre ktoré utrpelo zranenia vyše 30 demonštrantov.

Dedinu Lützerath v Severnom Porýní-Vestfálsku tvorilo niekoľko domov a majetkov, v ktorých ešte v roku 2008 žilo zhruba 80 ľudí. Obyvatelia sa postupne museli vysťahovať, aby energetická spoločnosť RWE mohla rozšíriť svoju hnedouhoľnú baňu.

Prieskum verejnej mienky pre televíziu ZDF z tohto týždňa ukázal, že 59 % Nemcov si neželá ďalšie rozširovanie hnedouhoľných baní. Za je ich 33 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet