Na hlavný obsah

Desiatky ľudí z komárňanského okresu prepoistili do VšZP bez ich vedomia

Tá nekalé praktiky odmieta.

Desiatky ľudí z komárňanského okresu prepoistili do VšZP bez ich vedomia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Desiatky ľudí z okresu Komárno prepoistili do Všeobecnej zdravotnej poisťovne bez toho, aby o tom vedeli. Tvrdia, že nikdy o prepoistenie nežiadali a nič nepodpisovali. Poisťovňa nekalé praktiky odmieta.

Syn pani Márie bol poistený v zdravotnej poisťovni Dôvera. Dostala však dopis, že ho v nej už neevidujú. O zmenu poisťovne nežiadali. Na prihláške s údajmi syna, ktorý je ťažko chorý a z domu takmer nevychádza, všetko vrátane čísla občianskeho preukazu sedí. Okrem podpisov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Miestna lekárka vie zatiaľ asi o 15 takýchto prepoisteniach. Že majú namiesto súkromnej po novom štátnu VšZP zisťujú náhodou. Zhodne tvrdia, že sa s nikým nestretli a nikomu osobné údaje nedávali.

Poisťovňa tvrdí, že pani Žaneta, ktorá mala syna pani Márie prepoistiť, pracovala u nich na dohodu do konca minulého roka, prepoistiť však bola ochotná aj dnes. Mesačne podľa jej slov zazmluvní asi 10 ľudí. Tvrdí, že ľudí odchytáva rôzne – pred nemocnicou, stanicami či lekárňami.

Poisťovne pochybenie nezistila

Overiť pravosť podpisov na zmluvách poisťovňa zo zákona nemusí. Stačí ak totožnosť klienta overí zamestnanec pri podpise. Podľa poisťovne sú pracovníci vyškolení a o dôsledkoch podvodov poučení. Na prihláške, ktorú sme videli, je čas podpisu pani Žanety polnoc. Ľudia z Kolárova teraz žiadajú VšZP o storno.

„Podnet na prešetrenie prihlášok, ktoré sprostredkovala uvedená zamestnankyňa poisťovne, sme dôsledne preverili. V tomto prípade sa nezistilo žiadne pochybenie či neoprávnené konanie,“ píše sa vo vyjadrení štátnej poisťovne.

„Polícia v Komárne eviduje 10 takýchto oznámení, v jednom prípade sa začalo trestné stíhanie pre trestný čin podvodu,“ informovala komárňanská polícia.

Sporné prihlášky môže na základe podnetov od občanov preskúmať ešte Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zatiaľ zostávajú platné. Zmeniť poisťovňu tak môžu pacienti opäť o rok. Pre niektorých je to problém, pretože chodia k špecialistom, ktorí so štátnou poisťovňou zmluvu nemajú. Za liečbu musia v takom prípade doplácať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny